Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sumnja u diskriminaciju

Besplatan ulaz u Kazalište lutaka djeci iz vrtića Radost postao kamen smutnje

Autor: Marina Šaponja

11.02.2023. 14:09
Besplatan ulaz u Kazalište lutaka djeci iz vrtića Radost postao kamen smutnje

Foto: Ilustracija Luka Jeličić»Tko je djeci ukrao predstave?«, pitanje je koje je medijima postavila SDP-ova gradska vijećnica Danijela Vukoša. Pojasnila je kako je postavila ovo pitanje zbog toga što roditelji čija djeca pohađaju gradsku ustanovu Dječji vrtić Radost ne plaćaju predstave u Kazalištu lutaka, dok su ih roditelji djece koja pohađaju druge dvije gradske ustanove, DV Sunce i DV Latica, obvezni platiti, jednako kao i roditelji djece koja pohađaju privatne vrtiće plaže čijih odgojiteljica subvencionira Grad Zadar.


– Tko je odlučio da cijena ulaznice za kazalište od 3,32 eura diskriminira djecu i roditelje? Tko je odlučio da taj mali, ali i veliki iznos nekima bude plaćen iz proračuna Grada, a neki ga roditelji plaćaju sami? Zašto Grad privilegira samo jedan vrtić? Čija su to djeca kojima roditelji ne moraju plaćati te iste predstave? Zašto sva zadarska djeca nisu jednaka? Za 3,32 eura, pita se vijećnica Vukoša.


Tragom ovih izjava komentar smo zatražili od ravnateljice DV-a Radost, Larise Pavlović Petani koja je pojasnila o čemu je riječ.
– U okviru naših financijskih mogućnosti imali smo praksu kao ustanova financirati odlazak djece u Kazalište lutaka, a da pritom rasteretimo roditelje. U doba pandemije djeca nisu išla u Kazalište, a prošle godine bili su dva puta i oba puta je vrtić financirao ulaznice. U ovoj godini bila su jednom, ali su te ulaznice platili roditelji, rekla je Pavlović Petani.


Inače, kako dodaje Pavlović Petani, u svakoj pedagoškoj godini planira se odlazak u Kazalište četiri do pet puta, a imaju i dugogodišnju suradnju sa zadarskim Kazalištem lutaka.


– U Kazalište odlaze djeca u dobi od 4 do 7 godina, a cijene ulaznica su za grupu uvijek povoljnije u odnosu na redovnu cijenu, dodaje ravnateljica DV-a Radost.


Mirjani Miočić, ravnateljici DV-a Sunce postavili smo pitanje zbog čega se djeca koja pohađaju ovaj vrtić »diskriminiraju« odnosno roditelji su dužni platiti za kazališne predstave, dok, pak, njihovi vršnjaci iz DV-a Radost predstave gledaju besplatno.


– Za početak želim istaknuti kako Grad Zadar ne subvencionira cijenu karte kazališnih predstava Dječjem vrtiću Sunce, a koliko mi je poznato ni ostalim vrtićima koje financira. Dječji vrtić Sunce je od svog osnutka imao uvijek istu praksu sve do danas kada su u pitanju odlasci djece na kazališne predstave. Karte za predstave financiraju roditelji koji samim tim daju privolu da dijete može sa svojom skupinom otići u Kazalište, kao i pogledati aktualnu produkciju. S obzirom na izvrsnu suradnju sa zadarskim Kazalištem lutaka, oduvijek smo pronalazili rješenja za djecu slabijeg imovinskog statusa, kao i za djecu iz višečlanih obitelji, stoga diskriminaciju kao takvu ne poznajemo. Svaka ustanova ima svoj financijski plan koji ostvaruje kroz svoj godišnji plan i program uz suglasnost Grada Zadra, stoji u priopćenju ravnateljice DV-a Sunce.