Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Puntamiške maškare

Grad Zadar i Turističku zajednicu može biti sram što su nam ukrali karneval

Autor: Marina Šaponja

19.02.2023. 17:10
Grad Zadar i Turističku zajednicu može biti sram što su nam ukrali karneval

Foto: Luka JeličićTradicija se mora nastaviti, poručile su Puntamiške maškare koje su danas poslijepodne po svom običaju došle u grad i u povorci pokazale svoje maske.


Iako je vrijeme poklada, došli su s jedne strane žalosni jer ove godine za održavanje karnevala u Zadru nije bilo novca. Nisu ih podržali ni Grad Zadar kao ni Turistička zajednica, ali to ih nije spriječilo da unesu dašak maškaranog šušura na ulice Poluotoka.


– Godinama dolazimo ovdje zadnju nedjelju karnevala. Nikada do sad nije bio slučaj da se karneval ne održi. Jako smo tužni što danas nema karnevala u našem gradu. Karneval ne košta puno, znam to jer sam još od 90-tih godina bila u organizaciji karnevala s Kazalištem lutaka. Tradicija se treba održati, a ona zadarskog karnevala duga je čak 60 godina. Moji roditelji imaju slike kada su na karneval dolazili na tovarima, priča Bruna Supičić, dodavši kako su tada sudjelovali Arbanasi, Puntamika, Stanarci i Bokanjani.
Danas je na Poluotok došlo 28 puntamiških maškara. Za izradu maski je inače potrebno oko dva mjeseca, međutim izradu ovogodišnjih nisu dovršili kada su saznali da se karneval neće održati. Umjesto toga iskoristili su one od prijašnjih godina.


– Poručujemo Gradu i Turističkoj zajednici “Puntamika vam je biser u gradu, a ovo je maćehinski odnos prema nama. Puntamika je turistički dio grada, odradimo što treba i gradu damo što moramo. Žalosna sam jer se ova tradicija ne poštuje, mladi se zaboravljaju, dajmo djeci da nauče nešto od nas i da zadrže ovu tradiciju. Tužna sam što se ovo dogodilo našem Zadru, da je barem 10 grupa danas došlo na Poluotok, već bi se stvorio karnevalski šušur i štimung u gradu” poručila je gospođa Bruna.Njezina kolegica Bjanka dodala je kako su se gradske vlasti otuđile od svojih građana,a Marijana je sretna što je dio ove grupe iako nije trajno nastanjena na Puntamici.


– Meni je ovo veliko veselje i žao mi je što ove godine nema karnevala. Karneval je inače pun pozitive i ja napunim baterije samo što dođem ovdje, rekla je Marijana.


Višegodišnja je tradicija da žitelji Puntamike okupljeni u Udruzi idu na karneval u Kaštele, ove godine budući da je izostala podrška Grada, gotovo su odustali od te tradicije.


– Mi smo svi u mirovini, nemamo novca, a Grad nam je uvijek pomagao da odemo u Kaštele na karneval, da se družimo i predstavimo naše maske. Kako nije bilo sluha od strane vlasti za odlazak u Kaštele ove godine, Udruga mladih Puntamika nam je pomogla, skupila novac kako bismo ipak otišli. Idemo autobusom u utorak u 12 sati i vraćamo se nakon ponoći kada zapale Krnju, poručuje Bruna zahvalivši svim mladima s Puntamike koji su sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji.


– Mladi bi se također trebali bolje organizirati i nastaviti s tradicijom maškara u Zadru, to se ne smije zaboraviti, treba se čuvati i održati, za kraj poručuju Puntamiške maškare