Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ljubica Marčetić Marinović

Zadarska dizajnerica predstavila izložbu plakata

Autor: Jana Šolman

12.02.2023. 10:33
Zadarska dizajnerica predstavila izložbu plakata

Foto: Arif Sitnica



Poznata zadarska dizajnerica Ljubica Marčetić Marinović u subotu je otvorila svoju novu izložbu u Knjižnom klubu Knjigozemska te tako predstavila više od pedeset plakata nastalih tijekom četvrt stoljeća.


Autorica ove izložbe, koja se već dugi niz godina bavi likovnošću i dizajnom, svoj autorski pečat dala je brojnim vizualnim rješenjima za poznate knjige, kataloge i plakate, a za ovu izložbu odlučila se poigrati riječima te joj podariti zanimljivi naziv “Oplakati”.





-Možemo reći da naziv izložbe predstavlja svojevrsnu igru riječi, iskoristila sam neku vrstu emocije kako bi pobudila zainteresiranost kod što većeg broja ljudi. No, ono što je karakteristično za ovu izložbu je da je riječ o plakatima koji su rađeni u tiskarskim tehnikama offset i sitotisak. Plakati koje sam radila za urbanu scenu se ne nalaze ovdje jer su uglavnom printani, stoga ovo ne predstavlja neki moj grafički izražaj, već činjenicu da je tisak puno kvalitetniji izlaz. Ovdje se nalazi samo jedan segment, odnosno pedeset plakata koje smo uspjeli sakupiti i koji su stali u ovaj prostor. Neki od ovih plakata su stari trideset godina te sam ih napravila kao studentica i tek sada shvaćam koliko je zapravo prošlo vremena, kazala je autorica Ljubica Marčetić Marinković te u šali dodala kako bi radije imala puno manje plakata i bila mlada.


Iako je najpoznatija po svojim impresivnim dizajnerskim radovima, Marčetić Marinović je svoju profesionalnu karijeru ostvarila i kao nastavnica na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje uspješno prenosi svoje znanje i iskustvo, a što dokazuju brojne pohvale i nagrade koje, uz njezino mentorsko vođenje, ostvaruju studenti.


-Trudim se svoje iskustvo prenijeti na studente te mi je jako važno da nauče kvalitetno raditi, jer današnji svijet voli dizajnere i oni u njemu jako dobro prolaze. U moje doba učenje nekih stvari je možda bilo malo sporije, ali uz današnju digitalnu tehniku radovi puno brže izlaze na tržište. Ovo je poziv koji je jednostavno dobro došao u kapitalističkom sustavu te se od njega može relativno dobro živjeti, ispričala je Marčetić Marinović.


Tragovi rada ove autorice sveprisutni su u našem vizualnom prostoru te uključuju brojna rješenja za oblikovanje raznih izložbi, monografija, logotipa, znanstvenih časopisa, sportskih natjecanja, poštanskih marki… Njene brojne umjetničke realizacije obogatile su našu svakodnevicu i oblikovale našu vizualnu percepciju, a da toga često nismo ni bili svjesni.