Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

jere bilan

Omiljeni zadarski profesor, sindikalist i pisac izdao tri nove knjige

Autor: Vesna Benić

31.01.2024. 17:46
Omiljeni zadarski profesor, sindikalist i pisac izdao tri nove knjige

Foto: Vesna Benić



Na zadarskoj peškariji (ribarnici) u okružju mirisa friškine i slanih srdela, dvije prodavačice ribe ili peškaruše (kako bi Smoje kazao u Malom mistu) razgovaraju o demografiji. Po njihovom je mišljenju za lošu demografsku sliku Hrvatske kriv, mobitel. Jer, kako kažu, mladi pritišću i potežu na krivom mjestu: po ekranu mobitela. Ne treba po njihovim riječima, upirati u mobitel, niti činiti gore – dole po ekranu. Krivo mjesto kažu one. Ni okrugli stolovi ni konferencije ni televizijske emisije nisu ponudili rješenje koje dvije peškaruše znaju.


“Demografija s ribarnice” samo je jedan od crtica i zapisa “Zašto sam Vam ponekad pisao?” nove knjige Jere Bilana koji za sebe kaže da je zaljubljenik u more. Iz mora crpi inspiraciju za svoja djela i ono mu je, kako kaže, u genima. Slobodno vrijeme, ovaj omiljeni zadarski profesor, voli provoditi zidajućiu kamenu i radeći u masliniku.


Inspiracija s broda


Listajući njegove nove tiskane knjige, zbirku kratkih priča “S prove i krme”, nastavak ekološke slikovnice “Hobotnica Nika i prijatelji – nove pustolovine ” i knjigu “Zašto sam Vam ponekad pisao? Crtice i zapisi” koje su ugledale svjetlo dana sredinom prosinca 2023. primijetila sam kako ovaj književnik slobodno i vrlo jednostavnim jezikom izražava svoje misli i osjećaje.




S Jerom Bilanom uz ugodno druženje razgovarala sam o njegovom radu i saznala kako je svoj književni prvijenac, zbirku kratkih priča “Svjetionik” objavio relativno kasno, u svojoj 50. godini života. Poticaj za to dobio je od dvoje ljudi, jedan od njih je zadarski publicist, kroničar i novinar, njegov ujak Drago Marić, a drugi pokojni zadarski pjesnik Roko Dobra. Oni su mu ukazali kako je pisanje moguće s obzirom na ljubav koju je Jere imao prema pisanoj riječi i na životno iskustvo koje posjeduje kroz pola stoljeća života.


– Razmišljao sam čime bih se želio baviti kada bih imao puno slobodnog vremena ili kada jednog dana odem u mirovinu. Pored poljoprivrede i ribarstva, pomislio sam da bih se volio baviti i pisanjem. Odlučio sam ne čekati neke druge, bolje dane nego započeti s pisanjem. Prva zbirka kratkih priča “Svjetionik” objavljena mi je 2018. godine.


To su priče morske tematike smještene u mediteransko okruženje. Inspiraciju sam dobio i na tankeru Dugi otok na kojem sam plovio u sklopu studijskog putovanja kroz Mediteran, od Rijeke do Novorosijska u Rusiji u Crnom moru, kroz Bospor i Dardanele i natrag do Trsta, kazao je Jere i dodao kako je godinu nakon toga, 2019., uslijedila njegova druga knjiga zbirka priča (basni) za djecu Hobotnica Nika i prijatelji.


Šaroliko društvo likova


– Nakon toga uslijedilo je doba korone, lockdown. Tu se ukazalo vrijeme koje sam iskoristio za daljnje pisanje. I kao plod tog rada, s malim zakašnjenjem, u prosincu 2023. godine tri su nove knjige ugledale svjetlost dana, objasnio je Jere i rekao da je prva od ta tri izdanja bila knjiga crtica i zapisa “Zašto sam Vam ponekad pisao?


– Počeci mog pisanja vezani su uz objave na društvenim mrežama. To su bile razne crtice i zapisi iz života, pretežito lokalnog karaktera. Zapisivao sam sve ono što mi je zapelo za oko, a učinilo mi se da je pogodno za pretvaranje u pisanu formu. Nakon pregleda svih tekstova, smatrao sam da među tim zapisima ima kvalitetnih uradaka te sam ih odlučio tiskati u obliku knjige, kazao je Jere te dodao kako se u knjizi spominju mjesta oko Zadra, Bokanjac, Molat, Dobra voda, spominje se i Luka Modrić, Bradley Cooper, Ante Milat, dobri čovjek s Puta Nina istaknuvši kako u tom šarolikom društvu koje nas okružuje čovjek može pronaći i motiv za pisanje.


– Što se tiče zbirke priča “S prove i krme” važnu ulogu odigrao je slučajan susret u zadarskom Arsenalu na dodjeli Plave vrpce Vjesnika za izniman pothvat na moru. Kao dugogodišnji nastavnik Pomorske škole Zadar bio sam pozvan na svečanu dodjelu priznanja na blagdan svetog Nikole 6. prosinca. Tamo sam upoznao Marijanu Smokvinu, urednicu Pomorskog vjesnika, glasila Sindikata pomoraca hrvatske (SPH) iz Rijeke.



Nakon toga je krenula suradnja. U svakom broju Pomorskog vjesnika tiska se jedna moja priča koja je tradicionalno pomorske tematike. Te priče, sve na jednom mjestu, stvorile su knjigu “S prove i krme” s ponosom je rekao Jere i objasnio kako ideje crpi iz svakodnevnog života, često u razgovoru s ljudima koji su doživjeli zanimljive stvari, poput zadarskog brodograditelja Nikole Čeprnje koji mu je ispričao svoj životni put a Jere pretočio u Brukvu, priču o brodograditelju iz Radašinovaca.


Ekološke i odgojne teme


– Napomenuo bih da je prvu zbirku priča “Svjetionik” ilustrirao preminuli zadarski akademski slikar Boris Švaljek. Nastavio sam suradnju s obitelji Švaljek, tako da je naslovnice za “Zašto sam Vam ponekad pisao? “i “S prove i krme” napravio Josip Švaljek, Borisov sin, također akademski slikar.


– Budući da je “Hobotnica Nika i prijatelji” polučila velik interes kod djece, odlučio sam napisati nastavak pod nazivom “Hobotnica Nika i prijatelji – nove pustolovine”. Dokaz da je slikovnica prihvaćena je taj što djeca ne žele zaspati dok im netko ne pročita priču i zajedno ne odgovore na pitanja s kraja priče, ispričao je Jere te otkrio kako se u toj novoj slikovnici dotaknuo nekoliko tema: odnos djece prema mobitelu, problem nasipavanja mora kao način uništavanja staništa za morske organizme, opasnosti od pogibelji na moru ispričane kroz pramčanu figuru pulenu i odnos prema starijim osobama i vlastitom zdravlju. Sve to izrečeno je kroz događaje iz morskog svijeta.


– Pisati za djecu nije jednostavno. Naizgled jest, međutim priča mora imati početak i kraj, zaplet i rasplet, strukturu prilagođenu djeci, mora imati pouku i poruku, a pored toga djeci treba biti interesantna. Preduvjet za pisanje dječjih priča je imati u sebi sačuvan dječji način razmišljanja, priča nam Jere i dodaje kako se na kraju svake priče nalazi set pitanja koji služi za bolje razumijevanje pročitanog teksta.


Na dio pitanja dijete može djelomično odgovoriti, a za dio pitanja potrebna je pomoć odrasle osobe, roditelja, bake, djeda, odgajatelja u dječjem vrtiću ili nastavnika u nižim razredima osnovne škole. Hobotnica Nika i prijatelji – nove pustolovine namijenjena je djeci upravo te dobi, pojasnio je Jere Bilan.


Važnost ilustracije


Ilustrator dječje slikovnice je Zadranin Brajen Dragičević koji ima poseban stil crtanja, prilagođen djeci. On je zanat ispekao radeći na projektu animiranog filma Šegrt Hlapić u Croatia filmu. S Brajenom kako kaže Jere užitak je raditi jer mu samo preda tekst priče, a on imaginacijom kreira likove.


– Zanimljivo je kako je crtajući likove riba prikazao njihova emotivna stanja. Ilustrator je izrazito važan jer djeca mogu daleko lakše pratiti radnju ako je radnja popraćena dobrom ilustracijom, rekao je Bilan.


Promocija knjiga Jere Bilan još nije održao, ali svakako mu je u planu održati je u Zadru i u Zagrebu, jednako onako kako što je napravio s prve dvije zbirke priča.


Ovaj svestran i nadaren spisatelj 25 godina je radio kao nastavnik u Pomorskoj školi Zadar, a 2021. godine dobio je ponudu da prijeđe u Zagreb na poslove tajnika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, tako da ima kontinuitet rada u obrazovanju.