Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

NE PROPUSTITE

Od 27. ožujka do 3. travnja: Donosimo pregled kulturnih i zabavnih događanja u županiji

Autor: Ana Fric

27.03.2024. 18:00
Od 27. ožujka do 3. travnja: Donosimo pregled kulturnih i zabavnih događanja u županiji

Foto: KUZD

SRIJEDA




27. OŽUJKA


ARHEOLOŠKI MUZEJ ZADAR, OTVORENJE IZLOŽBE »SJETI SE MENE« (13 sati)

Foto: ARHEOLOŠKI MUZEJ ZADAR


Arheološki muzej Zadar ima čast pozvati Vas otvorenje gostujuće izložbe Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Hrvatskog restauratorskog zavoda »Sjeti se mene – nabožni predmeti iz Novovjekovne zbirke Muzeja« u srijedu 27. ožujka 2024. u 13 sati u Arheološkom muzeju Zadar.


Izložba Sjeti se mene – nabožni predmeti iz Novovjekovne zbirke Muzeja nastala je u suradnji Hrvatskog restauratorskog zavoda i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, a prvi put je postavljena u Rijeci povodom blagdana Vele Gospe 2023. godine. Autori izložbe su dr.sc. Andrej Janeš i viša kustosica muzeja Jasna Ujčić Grudenić. Na izložbi je predstavljeno oko 170 nabožnih predmeta koji se čuvaju unutar Arheološkog odjela Muzeja.




Nabožni predmeti ili devocionalije u širokoj upotrebi su od 16. stoljeća, a posebnu popularnost postižu tijekom 17. i 18. stoljeća. To su predmeti koji potiču i proširuju pobožnost, ili podsjećaju na religiozne misterije. Riječ je o medaljicama, medaljonima, križevima, brevarima, krunicama te svetačkim sličicama malog formata koje se pojavljuju u kasnijim stoljećima. U Arheološkom odjelu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka nalazi se preko 700 različitih nabožnih predmeta koji su prispjeli u muzej arheološkim istraživanjima.


Na izložbi su po cjelinama obrađene svetačke medaljice, marijanske medaljice, hodočasničke medaljice te posebno zanimljive Riječke i Trsatske medaljice.


GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD NA MORU, Predavanje o epilepsiji (18 sati)

Povodom Ljubičastog dana, dana posvećenog podizanju razine osviještenosti o epilepsiji i dana pružanja podrške osobama s epilepsijom, u organizaciji Odjela za psihologiju i Studentskog savjetovališta Sveučilišta u Zadru pozivamo vas na predavanje doc. dr. Sanje Delin Živjeti s epilepsijom: sve nijanse ljubičaste. Predavanje će dati odgovore na pitanja: što je epilepsija? kako ljudi obole od epilepsije? kako izgledaju epileptički napadaji? kako se dijagnosticira epilepsija? kako pomoći osobi koja ima epileptički napadaj?


KONCERTNI URED ZADAR, KONCERT SEVEN AND COUNTING, Polivalentna dvorana providurove palače (19:30 sati)

Tri dana prije službene objave albuma »Tonight«, zadarski bend Seven and Counting predstavit će ga koncertom u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, u srijedu, 27. ožujka u 19:30 sati, uz slobodan ulaz.


Foto: KUZD


HNK ZADAR, TATA (20 sati)

Predstava TATA nastala je integracijom različitih dijelova iz autorovog opusa u osnovnu podlogu, odnosno u tekst jednočinke Hrvatska Lolita. Sprovodni motiv umetnutih dijelova je figura oca, ćaće, tate, a korištena djela su redom – Bljesak Zlatnog Zuba, Legenda o Svetom Muhli te Ničiji sin.


Kad se u takav aranžman doda i poneki nadopisani dio dobiva se finalni rezultat: crnohumorna tragedija jednog oca u vremenu i društvu u kojem živimo.


ČETVRTAK


28. OŽUJKA


KINO ZONA, Polivalentna dvorana Providurove palače »SLUČAJ GOLDMAN« (20 sati)

Studeni je 1975. godine. Započinje drugo suđenje Pierreu Goldmanu, radikalnom borbenom ljevičaru. Tijekom njegovog prvog suđenja osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za četiri naoružane pljačke od kojih je jedna završila smrću dvojice kemičara.


Goldman naglašava svoju nevinost u vezi posljednje optužnice te, nakon nekoliko tjedana, postaje ikonom intelektualne ljevice. Mladi odvjetnik Georges Kiejman zadužen je za Goldmanovu obranu. Međutim, vrlo uskoro, njihova se veza sve više uzdrmava. Provokativni Goldman dolazi u rizik dobivanja smrtne kazne te čini sve kako bi vlastito suđenje učinio neizvjesnim…


Foto: PROMO


HNK ZADAR, VLATKO STEFANOVSKI (20 sati)

Vlatko Stefanovski, jedan od najistaknutijih gitarskih virtuoza ovog dijela Europe, ove godine proslavlja 50 godina na sceni, a tim povodom priprema posebne akustične koncerte koji će se održati 28. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru.


Ovoga puta, Vlatko će se predstaviti publici u intimnom solo izdanju, izvodeći svoje najpoznatije skladbe na gitari koje će biti presjek dugogodišnje i uspješne glazbene karijere. Zadar će imati priliku doživjeti maestralnost ovog glazbenog majstora u prostoru koji će pružiti jedinstven doživljaj njegove glazbe.


Foto: HKD


GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR – JAVNA SOCIOLOGIJA: »PODIJELJENA EUROPSKA UNIJA, PODIJELJENA HRVATSKA?« (18 sati)

Dr. sc. Nikola Petrović s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu održat će javno predavanje pod naslovom »Podijeljena Europska Unija, podijeljena Hrvatska?«. Izbori za Europski parlament koji će se održati u lipnju ove godine promatraju se kao potencijalno kritični izbori koji bi kroz značajno jačanje euroskeptične desnice mogli ugroziti dugogodišnju prevlast proeuropskih stranaka u Europskoj Uniji. I skorašnji izbori u Hrvatskoj se prikazuju kao potencijalno kritični izbori, zbog mogućeg ujedinjavanja lijeve i desne opozicije na rušenju HDZ-a. Postavlja se pitanje koliko je i u hrvatskom društvu važan rascjep oko pitanja europske integracije, a koji je jedan od ključnih rascjepa u brojnim europskim društvima. Kao i što pojačava, a što ublažava ovaj rascjep? U izlaganju će se prikazati ključne teme oko kojih se dijele europeistički i euroskeptični akteri, te iz kojih društvenih grupa dolaze.


PETAK


29. OŽUJKA


GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR, Biramo najbolji straničnik! – dodjela nagrade.

Likovni izazov »Biramo najbolji straničnik!«, održan u sklopu manifestacije Zadar čita 2024., s temom »Voda« je završio. Na adresu Gradske knjižnice Zadar pristiglo je 55 straničnika. Odabrati najbolji straničnik nije bio lak posao, ali izazovu je najbolje odgovorila Karla Kera, učenica 2. a razreda OŠ Šime Budinića. Čestitamo Karli i zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u izazovu.


NEDJELJA


31. OŽUJKA


ARSENAL ZADAR; KONCERT PETRA GRAŠE (20 sati)

Uskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i posebnih trenutaka, te tradicionalno i ove godine želimo dodati nezaboravan element – koncert Petra Graše! Pozivamo vas da zajedno stvorimo uspomene koje će trajati, dok uživate u nevjerojatnim izvedbama ovog vrhunskog glazbenika.


Uz jedinstvenu atmosferu i prepoznatljiv glas, očekuje vas večer ispunjena emotivnim trenucima i glazbenim užitkom. Koncert će se održati u dobro nam poznatom Arsenalu pružajući vam priliku da proslavite na poseban način.


Ne propustite priliku doživjeti glazbeni spektakl koji će obogatiti vaš Uskrs i stvoriti nezaboravne trenutke za vas i vaše najbliže.