Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

VELIKI PREGLED

Od 7. do 14. veljače: Donosimo pregled kulturnih događanja u Zadru i županiji

Autor: Nikolina Lucić

07.02.2024. 17:00
Od 7. do 14. veljače: Donosimo pregled kulturnih događanja u Zadru i županiji

Foto: HNK ZD

SRIJEDA




7. VELJAČE


KINO ZONA – »NOĆ ZLOČINA« (20 sati)

U gotovo svakoj policijskoj postaji na svijetu detektivi se neminovno suočavaju s barem jednim slučajem koji ostaje neriješen. Što je gnjusniji zločin, to on više proganja one čija je dužnost riješiti ga. Upravo se u toj situaciji našao Yohan Vives – mladi, tek promovirani kapetan policije kad započne s istragom odvratnog ubojstva mlade djevojke imena Clara u gradiću Grenobleu. Jasno je da je zločin počinjen s predumišljajem te da divljački način na koji je izvršen sugerira osvetu. Vivesov tim metodično istražuje sve detalje Clarinog života, otkrivajući njezine tajne u nadi da će pronaći ubojicu. Siguran u to da je glavni osumnjičeni njezin bivši ljubavnik, Vives se suočava s drugim, puno kompliciranijim pitanjem: koji od njezinih bivših ljubavnika bi mogao biti počinitelj ovog zločina?


ČETVRTAK


8. VELJAČE


KONCERTNI URED ZADAR – »MOZART I MOSSIAEN« (20 sati)



Terezija Cukrov, koju je prestižni New York Times ocijenio pijanisticom »impresivne snage i samopouzdanja« svoju umjetničku misiju pronalazi u predstavljanju i izvedbama na povijesnom instrumentu koji je bio preteča modernom klaviru – fortepianu. Program predstavlja dva instrumenta i dva skladatelja iz dva različita razdoblja: Mozarta na fortepianu i Messiaena na modernom klaviru, skladatelja koji je posebno isticao čistoću i jednostavnost Mozartove glazbe koju je nemoguće u potpunosti razumjeti i doživjeti bez poznavanja instrumenta za koji je zamišljena.


GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR – »METALČEVA PRIČA« (18 sati)

Večernje druženje s Alenom Babinom, gitaristom i pjevačem zadarskog metal benda E.N.D u Odjelu za mlade.


HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR – DUHOVNO HUMANITARNI KONCERT » BESKUĆNICIMA NA DAR« (20 sati)

PETAK


9. VELJAČE


HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR i SONG BUSTERS BAND – »PLEŠEMO POD MASKAMA« (20 sati)

KINO ZONA – PROŠLI ŽIVOTI (20 sati)

Nora i Hae Sung dvoje su duboko povezanih prijatelja iz djetinjstva koji se razilaze nakon što Norina obitelj emigrira iz Južne Koreje. Dva desetljeća kasnije ponovno se susreću u New Yorku te se tijekom sudbonosnih sedam dana suočavaju s vlastitim poimanjem sudbine, ljubavi i životnih odluka koje su donijeli u ovoj toploj i briljantno napisanoj, režiranoj i odglumljenoj modernoj romantičnoj priči.


SUBOTA


10. VELJAČE


DVORANA VIŠNJIK – KONCERT MLADENA GRDOVIĆA – »45 GODINA S VAMA« (20 sati)

Poznati zadarski glazbenik proslavit će 45 godina karijere u Dvorani »Krešimir Ćosić« Zadar. Dugu uspješnu karijeru obilježili su mnogobrojni hitovi: »Nije u šoldima sve«, »Evo mene moji ljudi«, »Dalmatinac sam«, »Sve za ljubav«, »Tu je moj dom«, »Bolje živim nego ministar«. Nezaboravnu slavljeničku feštu uveličat će gosti prijatelji s hrvatske estrade – Zlatko Pejaković, Maja Šuput, Emilija Kokić, Duško Lokin, Antonija Šola i Jure Brkljača & Dino Petrić duet.


PONEDJELJAK


12. VELJAČE


KONCERTNI URED ZADAR – »POROROCA« (20 sati)

Album »Pororoca«, objavljen 2022. u izdanju nakladnika 42 Records/TiConZero, rezultat je suradnje trojice istaknutih jazz glazbenika sa Sardinije, talijanskog otoka pješčanih plaža, ružičastih plamenaca i divljih konja. Alessandro Cau, Tancredi Emmi i Federico Fenu surađivali su s brojnim vrhunskim imenima glazbene scene – među njima su i Lee Ranaldo (osnivač benda Sonic Youth), Erik Truffaz, Marcus Malone (Santanin perkusionist), Miles Cooper Seaton, Boredoms i Kid Millions. Fenomen pororoca javlja se na estuariju Amazone za vrijeme visokih plima Atlantskog oceana, kada je razina mora veća od razine rijeke. Tada se voda iz rijeke ne ulijeva u more, nego se veliki plimni val mora izlije u rijeku. Rezultat je novi, suvremeni jazz jezik, gdje kompozicija i improvizacija postaju jedno, u suzvučju bubnjeva, udaraljki, kontrabasa, trombona i orgulja Farfisa.


HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR – »SNJEŽNA KRALJICA« (19 sati) glumačkog studija HNK

UTORAK


13. VELJAČE


HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR – »U RITMU BROADWAYA« (20 sati)

Uz čarobnu glazbenu večer, koja donosi dašak Broadwaya na naše prostore, naša poznata i višestruko nagrađivana glumica, glazbena umjetnica i prvakinja HNK Ivana pl. Zajca, Leonora Surian Popov, slavi 20. obljetnicu svojeg profesionalnog života pod svjetlima pozornice.


Jedna od rijetkih izvođačica koje na ovim prostorima mogu iznijeti najzahtjevnije i najdivnije melodije najvećih svjetskih mjuzikala, članica Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, publici je pripremila trenutke za pamćenje. Svima poznati i omiljeni broadwayski evergreeni oživjet će na pozornici u ovoj koncertnoj večeri, u kojoj će uz Leonoru zapjevati i nekoliko gostiju.


Zarazne melodije i Leonorina mjuzikl priča odvest će publiku na nezaboravno glazbeno putovanje u kojem će moći čuti uspješnice iz mjuzikala na čak tri jezika, engleskom, talijanskom i hrvatskom, kao što su Evita, Poljubi me, Kato, Sunset Boulevard, Chicago, Cabaret, Alladin, Jadnici, Producenti, i još mnogi drugi.


Ovu gala večer donosi vam koprodukcija HNK Ivana pl. Zajca i B GLAD Produkcije, pod redateljskom palicom Tihane Strmečki i glazbenim ravnanjem Filipa Gjuda, uz scenarij Igora Weidlicha i Giuseppea Nicodema. Večer mjuzikla s Leonorom i njenim gostima, večer je pravog sjaja vodećih svjetskih pozornica – jedinstvena, čarobna, ispunjena pjesmom i plesom koji će i publiku dići na noge.


SRIJEDA


14. VELJAČE


KINO ZONA – »SNAJKA« (20 sati)

Snajka: Dnevnik očekivanja je participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati.


Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustiti će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi.