Utorak, 7. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ne propustite

Donosimo pregled kulturnih i zabavnih događanja u gradu i županiji do 6. ožujka

Autor: Nikolina Lucić

28.02.2024. 20:08
Donosimo pregled kulturnih i zabavnih događanja u gradu i županiji do 6. ožujka

Foto: HNK Zadar

ČETVRTAK




29. VELJAČE


GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR – JAVNA SOCIOLOGIJA: OD ETNOGRAFIJE DO POJMOVNIKA I DALJE: REŽIM IREGULARIZIRANIH MIGRACIJA U EUROPSKOM KONTEKSTU« (18 sati)


Izlagači su Drago Župarić-Iljić (Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu) te Romana Pozniak i Bojan Mucko (oboje s Instituta za etnologiju i folkloristiku).


PETAK




1. OŽUJKA


KINO ZONA – »KOLIBRIĆ« (20 sati)


Kolibrić je mala ptica koja svu svoju energiju troši kako bi cijeli život ostala na jednom mjestu, a upravo tako živi Marco Carrera, glavni protagonist filma »Kolibrić«.


Radnja filma se proteže na čak šezdeset godina, a u kojoj se radosti, boli i neuroze uobičajene obitelji srednje klase isprepliću s evolucijom apsolutne i izvanredne ljubavi koja se proteže na tri generacije. Ovo je obitelj u kojoj je najbitnije držati se zajedno i prikazati jak kolektiv čak i kada je suočena s nepodnošljivim problemima.


ARSENAL ZADAR – »LABUĐE JEZERO« (20 sati)


Neodoljiva čarolija jednog od zasigurno najromantičnijih baleta svih vremena »Labuđe jezero« ponovo na pozornici Arsena.Baletni ansambl iz Ukrajine »Ukrainian Classical Ballet« pod vodstvom režisera i koreografa Vladimira Malakhova te nagrađivanim vrhunskim baletnim plesačima koje smo imali priliku upoznati u »Orašaru«. »Labuđe jezero« jedan je od najljepših romantičnih baleta i prvi balet Petra Iljiča Čajkovskoga, svjetskog glasa. Već 150 godina svojim raskošnim zdanjem ostavlja svakog bez daha te svojim blještavilom vodi svakoga gledatelja u svijet bajke, ljubavi i veličanstvenog bijelog baleta. To je ljubavna priča o princu Siegfriedu koji se zaljubljuje u princezu Odette koju u labuda pretvara zli čarobnjak Rothbard.


UTORAK


5. OŽUJKA


GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR, OGRANAKA »ALEKSANDAR STIPČEVIĆ« ARBANASI – PREDSTAVLJANJE VIDEO SPORA LEONARDA – LEA PEROVIĆA (18 sati)


Video spot Lako ti je poznat Dalmatinca pjevača Leonarda – Lea Perovića. Autor i snimatelj spota je Neron Goleš. Program vodi Igor Jelinić – Toto.


KONCERTNI URED ZADAR – »MUSICA CROATICA – HRVATSKA GLAZBA ZA TRUBU I KLAVIR« (20 sati)


HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE SPLIT – »TIHA NOĆ« (20 sati)


Miljenka Smoju obično se predstavlja kao velikog dalmatinskog kroničara iako se on nikada nije htio gurati među pisce povijesti. Znao je da tamo vlada poprilična gužva, pa je umjesto o velikim istinama izabrao pisati o malim ljudima. Iz te marginalne i iskošene perspektive, uspio je na koncu prodrijeti do same srži, do konačnih pitanja i odgovora koji uporno izmiču onima bez sluha za nijanse, odnosno interesa za rubne pojave i ljude. Upravo zato Smojino djelo nije danas ništa manje živo nego što je bilo prije pedeset godina.


Groteskna koliko i neodoljiva priča o malomišćanskom sudaru dvaju nesukladnih, isključivih svjetonazora dostojanstveno je ostarjela u ovih nešto više od pola stoljeća koliko nas dijeli od premijere pa je ovo krasna prilika da, ostajući vjerni rukopisu i duhu pokojnog meštra, pokušamo vidjeti koliko se i kako naš svijet otada promijenio, jesu li Smojini junaci »otpravljeni »u povijest ili su još uvijek tu među nama, diktirajući nam ritam svakodnevice s jednako slijepom gorljivošću, iako s nešto manje izvornoga šarma.


SRIJEDA


6. OŽUJKA


GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR – PREDSTAVLJANJE KNJIGE »ODNOSI S JAVNOŠĆU U JEDINICAMA LOKALNE UPRAVE« AUTORA DRAGE MARTINOVIĆA (18 sati)


KINO ZONA – ŽENIJALNI DANI: »VOLJETI PATRICIJU HIGHSMITH« (20 sati)


Temeljen na neobjavljenim dnevnicima Patricije Highsmith, najmoćnije autorice književnog krimića 20. stoljeća, film se fokusira na njezinu potragu za vlastitim identitetom, problematičnim ljubavnim životom te baca novo svjetlo na njezino pisanje. Dosad neviđena arhivska građa isprepletena kroz glasove obitelji, prijatelja i same autorice ispisuje životopisi portret jedne od najplodnijih autorica ikad, čija su mnoga djela ekranizirana. Najpoznatiji su Nepoznati iz Nord-ekspresa, Talentirani gospodin Ripley i Carol. Carol, djelomično autobiografski roman, smatra se prvom lezbijskom pričom sa sretnim završetkom u Americi 1950 – ih.