Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PREMIJERA I DODJELA

Mladi glumci osvojili nagrade za odlična glumačka ostvarenja

Autor: Ana Šarić Fric

27.12.2023. 17:46
Mladi glumci osvojili nagrade za odlična glumačka ostvarenja

Foto: IGRAJMO SE/BOJAN BOGDANIĆ



Kazališna udruga Igrajmo se prošlog je petka zaključila je svoj slavljenički program kojim su zaokružili obilježavanje 20 godina rada i djelovanje. Slavljenički program završili su tako predstavom “JA TI ON MI VI ONI” u kojoj su sudjelovali polaznici treće i četvrta grupe “igrača”, a nakon toga prikazani su i filmski uradci prve i druge skupine.


Vrhunac večeri svakako je bila dodjela godišnjih nagrada najboljim glumicama i glumcima iz svake dobne skupine. NOBI-ja su tako ove godine dobili Sofija Penga i Vita Delaš u prvoj grupi, Mate Zalović i Jakov Soldo u drugoj grupi, Maja Žuanić i Roko Adžić u trećoj te Natali Anić i Matija Ivanov u četvrtoj grupi.


Slavljenička godina


– Zaokružili smo svoj 20. rođendan i još jednu iznimnu i uspješnu godinu. Kroz tih 20 godina rada kroz program Igrajmo se pošlo je preko 2000 djece, a realizirano preko 60 predstava, od kojih su većini bile autorske. Samo u ovoj godini Igrajmo se je premijerno je izvela 3 predstave i to “Poučak o suglasnosti” dva puta, “Zapisi s igrališta” koja je zbog velikog interesa publike izvedena četiri puta, te na kraju “Ja ti on mi vi oni” koja je premijerno izvedena 22. prosinca a u njoj su nam se u posebnom svjetlu predstavili najstariji polaznici Igrajmo se, pojasnila je voditeljica Matija Šango Šimurina koja je i par dana nakon velike večeri skupljala dojmove. “Ja ti mi vi oni” autorski je projekt koji je na poseban način progovorio o individualnosti, pronalasku sebe i svojeg ja. Kroz niz zanimljivih i vizualno dojmljivih scena, polaznici su se pitali koje je to naše pravo ja. Tko je to naše ja u odnosu na druge i kako uopće dolazimo do našeg ja? Naizgled jednostavna scenografija poslužila je kao izvrsna kulisa za kazališnu igru te igru sjena. Predstava započinje uigranim pokretima, a pažnju okupiraju sjene koje vidimo iza četiri velika platna.




Na samom početku priču otvara treća grupa koja nam diktira definicije zamjenica. Iako zvuči banalno, ove definicije služe nam kako bismo razmislili o pukim knjiškim primjerima i ono pravom, živom ja. Kostimi, koje i ovog puta za Igrajmo se radila njihova dugogodišnja suradnica Anita Goreta, naglasili su čovjekovu potrebu da se istakne. Glumci su tako nosili jednostavna crna, odnosno bijela odjela s velikim ovratnicima, a na lica su im bila obojena bijelom šminkom kako bi se naizgled izgubila njihova individualnost te kako bi se stopili u masi.


– Po mnogočemu drugačija predstava koja je edukativna i poučna, aktualne tematike, namijenjena svim uzrastima. Osim toga predstavili smo i dramsku metodu u nastavi hrvatskoga jezika, jezik kao nastavni sadržaj predstava je vješto predstavila kao zanimljiv i drugačiji što će može privući publiku kojoj je prvenstveno i namijenjena, a one starije ostatkom sadržaja potaknuti na razmišljanje, rekla je Šango Šimurina nakon predstave koja je prvenstveno vizualno, a onda i svojim gotovo egzistencijalističkim propitkivanjima ostavila utisak na publiku.


Foto: IGRAJMO SE/BOJAN BOGDANIĆ


Zadarski Oscar


Nakon premijere predstave “Ja ti on mi vi oni” kojom su zaokružili ovu iznimnu i uspješnu godinu uslijedio je 10. NOBI. Voditelji programa bili su Jakov Ćuković i Nika Fišter inače dobitnici NOBI-ja 2022.godine. U sklopu programa prikazani su filmovi Fritule i Božićni ukrasu mlade redateljice i filmske producentice Marte Klapan koji je nastao nakon filmske radionice koje održala s najmlađim grupama.


NOBI svake godine dodjeljuje stručno povjerenstvo koje je ove godine bilo u sastavu Nenad Pavlović, glumac i profesor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Anita Goreta, kostimografkinja i dugogodišnja suradnica Igrajmo se i Matija Šango Šimurina, dramska pedagoginja, profesorica hrvatskoga jezika i voditeljica Igrajmo se. Nagrada NOBI utemeljena je 2013. godine, a dodjeljuje se za najbolja glumačka ostvarenja za proteklu godinu za svaku pojedinu glumačku grupu pri Igrajmo se. NOBI od latinske riječi nobile što znači plemenit napominje važnost i plemenitost rada s djecom i mladima. Odatle inspiracija za naziv ove vrijedne nagrade.


Program je završen pjesmom Ključ života u izvedbi mladih glazbenika Karla Klarića i Marite Klarić koji su inače sudjelovali i kao suradnici u 2023. godini, a koji su napravili glazbu i za ovi posljednju predstavu.