Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

kraj prvog festivala

"Cabaret Valeska" dobitnik nagrade za najbolju monodramu

Autor: Nikolina Lucić

05.09.2023. 14:30

Foto: Mate Komina



Monodrama “Cabaret Valeska” autorski projekt Nike Ivančić i Edvina Liverića dobitnik je nagrade za najbolju monodramu 1. Zadarskog festivala monodrame, dok je komad “Mala čuda” Sanje Milardović dobitnik nagrade publike.


Monodrama “Cabaret Valeska” poigrava se elementima dramskog i plesnog teatra, te kabareta. Kroz prožimanje tih triju scenskih umjetnosti dočarava se život i djelo Valeske Gert, nekoć slavne, a danas pomalo zaboravljene glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa.


Inače, ova je predstava završni rad glumice pri studiju Glume i medija, Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Uz svečanu je dodjelu nagrada tako zatvoren 1. Zadarski festival monodrame.




Ravnateljica Kazališta lutaka, ujedno i producentica 1. Zadarskog festivala monodrame, Iris Pavić Tumpa uručila je nagradu “Zlatko Košta” za najbolju monodramu prema ocjeni stručnog žirija mladoj glumici Niki Ivančić.



Čestitke “Valeski”


Dominik Karakašić u ime stručnog žirija objavio je da je nagradu “Zlatko Košta” za najbolju monodramu na 1. Zadarskom festivalu monodrame prema ocjeni stručnog žirija pripala autorskom projektu Edvina Liverića i Nike Ivančić “Cabaret Valeska” u izvedbi Nike Ivančić i režiji Edvina Liverića te produkciji Studentskog kulturnog centra u Rijeci i Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APURI).


– Nika Ivančić je s izuzetnim osjećajem za portretiranje stvarne osobe predstavila Valesku Gert u već poodmaklim godinama. Zadivljuje brzim i vještim transformacijama predstavljajući život umjetnice koja se jako uspješno okušala u dramskom, plesnom, kabaretskom izrazu i na neki način bila preteča performansa.


Mlada glumica je u ovoj predstavi nevidljiva, a vidimo samo lik jer Nika Ivančić živi na pozornici s jedne strane vrlo emotivnim intenzitetom, a s druge strane precizno strukturira lik na govornoj i na scenskoj razini. Redatelj Edvin Liverić je pomogao Niki Ivančić da monodramu “Cabaret Valeska” u svakom pogledu zaokruži u cjelovitu predstavu da bi nam predstavili, kako sama Valeska kaže “svemoć magije glumca”.



– Prekrasnih osam dana je iza nas. Doživjeli smo puno ljubavi i prihvaćanja publike, što se očitovalo i nagradom publike za komad “Mala čuda” Sanje Milardović., kazao je Vinko Radovčić, idejni začetnik festivala, dodavši kako je Milardović oduševljena konceptom festivala i već marljivo radi na svojoj sljedećoj monodrami.


Valeska je živjela i djelovala u prvoj polovici prošlog stoljeća, te je svojim stvaralaštvom udarila temelje jednom novom pravcu u umjetnosti, a kojeg danas poznajemo kao Performans. Za svog ekstravagantnog života surađivala je i prijateljevala s mnogim umjetnicima, te je inspirirala i nadahnula mnoge nadolazeće mlade autore, među kojima se ističe David Bowie.


Kolekcionirajući biografske činjenice (intervjue, pisma i video materijale), razvila se ideja o predstavi koja dočarava začetak performansa.



U slavu glumca i publike


Zadarskim festivalom monodrame cilj je bio vratiti publici istinske vrijednosti kazališta kroz prikaz monodramskih ostvarenja priznatih kazališnih grupa, glumica, glumaca, redateljica, redatelja koji svojim pristupom monodramskoj formi, izvedbi i sadržaju nadilaze sam žanr monodrame i pred publiku stavljaju izazove novog kazališnog iskustva koje ni jedan drugi medij ne može pružiti.


Teme odabranih monodrama bile su: muško – ženski odnosi, važnost prijateljstva, briga za druge, gubitak voljene osobe, rehabilitacija i integracija u društvo osoba s invaliditetom, ovisnost o društvenim mrežama, kako biti i preživjeti kao žena u maloj sredini, život preko društvenih mreža i brojne druge teme.


Nika Ivančić nam je kratko kazala kako joj je velika čast kući ponijeti nagradu koja nosi ime našeg omiljenog glumca. Nika Ivančić plesom, pjesmom i glumom uranja u atmosferu cabareta prošlog stoljeća, a dramski tekst inspiriran posljednjim Valeskinim intervjuom, predstavlja nam život ove umjetnice, na eksplozivan i nekonvencionalan način – upravo onako kako ga je i živjela.



– Osjećam se jako uzbuđeno, naročito jer nagrada nosi ime dobro duha zadarske kazališne scene. Za mene je Valeska jako zanimljiva i ekscentrična ličnost, zbog čega me i privukla. Smatram kako je jako važna za izvedbenu umjetnost uopće, koja je nažalost zaboravljena. O njoj se treba razgovarati, upoznati ju i istraživati njezin život i rad, kako bi vidjeli koliko je velik utjecaj zapravo imala ne samo na cabaret kao umjetničku izvedbenu formu, već i performans, ples i glumu kao umjetnost, poručila je Ivančić.


1. Zadarski festival monodrame bio je posvećen cijenjenom zadarskom glumcu i lutkaru Zlatku Košti i upravo je Nagrada za najbolju monodramu prema ocjeni stručnog žirija dobila naziv prema njemu. Idejno rješenje statue nagrade “Zlatko Košta” osmislili su Vinko Radovčić i Robert Košta, a izradili su je Robert Košta i Darko Petković.


Od 28. kolovoza do 3. rujna, zadarska je publika s velikim interesom iz večeri u večer pratila sve predstave na 1. Zadarskom festivalu monodrame, tražila se ulaznica više i uz sjajne reakcije poslije svake odgledane monodrame, svi posjetitelji imali su priliku sudjelovati u izboru nagrade publike za najbolju monodramu.