Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Najava

Kazalište lutaka Zadar najavilo novu bogatu kazališnu sezonu

Autor: Matea Guzalić

14.09.2023. 14:47
Kazalište lutaka Zadar najavilo novu bogatu kazališnu sezonu

Foto: Luka Jeličić



Kazalište lutaka Zadar s nestrpljenjem najavljuje svoju novu kazališnu sezonu, obećavajući publici bogate i umjetničke izvedbe. Tako nas u nadolazećim mjesecima čekaju razne edukativne predstave, klasične bajke, ali i komične basne, a prva predstava za građanstvo se održava već ove nedjelje, 17. rujna, u 11 sati.


Prva premjera


– Stigli smo u novu kazališnu sezonu Kazališta lutaka Zadar. Najprije želim istaknuti našu najnoviju predstavu – Ribica duginih boja, koja je naišla na jako veliko odobravanje publike. Krećemo i s festivalskim i sličnim gostovanjima, čini nam se da je ispred nas svijetla budućnost. Ove godine imamo četiri premijere – Zezop, za koju nam stiže Ana Prolić koja će od Ezopovih basni napraviti jedan koloplet koji će činiti predstavu u jednom dinamičnom i komičnom ozračju. Nakon toga nam dolazi Faust za nešto malo stariju publiku, ovdje ćemo imati novog redatelja Nenu Pavlovića. Zatim ćemo imati nešto veći format, radit ćemo Andersenove priče u režiji Roberta Boškovića, a to će biti mjuzikl. Posljednja premijera je Cvjećarica Flora, to je jedna lijepa priča o važnosti pčela na našem planetu, a za tu temu smo se odlučili jer smatramo da su eko teme sve aktualnije i da je sve nužnije to stalno isticati, ispričala je Iris Pavić Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar, dodajući da će se održati i niz dobro pripremljenih starih predstava, te dvije obnove.





Nova predstava pod nazivom Ribica duginih boja oduševila je djecu, a za režiju je bila zadužena Renata Carola Gatica koja je naglasila svoje zadovoljstvo radom u Kazalištu lutaka Zadar.


– Ovo kazalište mi je dalo prvu priliku da radim lutkarsku predstavu, a Ribica duginih boja je moja treća predstava ovdje. Shvatila sam da uživam u izradi predstava malog formata za najmanji uzrast djece, nema nekog velikog pritiska i velike produkcije. Kazališta imaju nevjerojatnu moć, pa tako i ovo kazalište koje zaista ima genijalni ansambl – to su lutkari koji istovremeno pjevaju, sviraju i glume. Cijela ekipa je odlična, a ja sam jako sretna i zahvalna što sam dio ovog, jako su me lijepo ugostili i prihvatili, izjavila je Gatica.


Predstavom Ribica duginih boja zadovoljna je i Ana Cmrečnjak, najnovija i najmlađa glumica Kazališta lutaka Zadar.


Rad s najmlađima


– Bilo je izuzetno lijepo raditi na ovoj predstavi, jedina sitnica koja nam je smetala je bila vrućina, no nije nas zaustavila da napravimo jednu jako lijepu predstavu. A kako bi se napravila dobra predstava, iza nje mora stajati cijela ekipa i ja bih zato htjela pohvaliti Maju Katić, Alenu Pavlović, Ivanu Đula i Luku Vrbanića. Djeca su jako dobro reagirala na predstavu koja im je poslala i lijepu poruku, kazala je Cmrečnjak.


Uz kreiranje brojnih zanimljivih predstava, Kazalište lutaka Zadar bavi se i raznim aktivnostima, a jedna od njih je Donatolina 1.


– Već se deset godina bavim vođenjem radionice i dramskog studija, to mi je otvorilo novi svijet, djeca znaju biti naporna ali isto tako nam znaju popraviti cijeli dan. S njima je uvijek gušt raditi kroz igru, a tako i mi ostajemo mladi. Radujemo se cijeloj novoj sezoni i našoj djeci i radu s njima u Donatolini 1, ispričala je glumica Anđela Ćurković Petković, dok je glumica Irena Bausović Tomljanović naglasila koliko voli rad s djecom te najavila nadolazeće festivale.


– Zbog prethodnih uspjeha u autorskim projektima s djecom, odlučili smo da ćemo se i ove godine baviti istim stvarima. Još uvijek nismo otkrili djeci što ćemo točno raditi, pa ne smijemo ni vama. No, riječ je o nečem jako zanimljivom. Osobno, mene djeca jako inspiriraju i obožavam raditi s njima, a želim najaviti i da idemo na festivale na Zvezdarište, u Banja Luku, Čakovec i Sisak, kazala je Bausović Tomljanović.