Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

14. po redu

Danas se diljem Hrvatske održava Noć kazališta

Autor: Hina

19.11.2022. 07:55
Danas se diljem Hrvatske održava Noć kazališta

Foto: HNK Zadar/PromoČetrnaesta Noć kazališta održava se u subotu u 44 hrvatska grada, a ukupno 150 uključenih institucija kroz bogat cjelodnevni program predstava, koncerata, izložbi i radionica nudi drugačije iskustvo zajedništva kazališne publike i umjetnika.


Manifestacija započeta 2008. kao jednodnevno događanje koje se održava treće subote u studenome, Noć kazališta u međuvremenu je prerasla prvotne okvire i izrasla u višednevno slavlje snage i moći izvedbenih umjetnosti. Tako je i ove godine program Noći kazališta počeo već 11. studenoga u Opatiji, a završit će 26. studenoga u Stažnjevcu, kojemu je ovo prvo sudjelovanje u manifestaciji.


Predstave za sve uzraste


Najveći broj kazališta i mjesta priključuje se na sam dan centralne manifestacije 19. studenoga, kada će svoj rad predstaviti kazališta i kulturne ustanove ali i brojne nezavisne kazališne družine i umjetnici. Diljem Hrvatske publiku očekuje velik broj predstava za sve uzraste, dječjih predstava koje će se održavati u jutarnjim satima, predstava za odrasle koje će se održavati u popodnevnim, noćnim i kasnim noćnim satima.
Svečano otvorenje 14. Noći kazališta održat će se u 18 sati u zagrebačkom Dječjem kazalištu Dubrava organizatora manifestacije Narodnog sveučilišta Dubrava, nakon čega slijede dvije predstave, premijerna izvedba predstave za djecu “Peća i vuk” u režiji Marija Kovača, te predstava za odrasle “Ne daj se, Njofra” kazališne grupe Lectirum.


U Zagrebu, “perfektnu Noć kazališta” najavljuje i Zagrebačko kazalište mladih s predstavom “Kamen”, u KNAP-u gostuje Planet Art s predstavom “Velika zvjerka”, Glumačka družina Histrion izvest će svoju novu uspješnicu “Mala zemlja za veliko platno”, a Satiričko kazalište Kerempuh “Gruntovčane”. Teatar Exit dan počinje već u 10 sati ujutro izvedbom predstave za djecu “I drvo je bilo sretno”, a završava u 19 sati predstavom “Mala čuda”.


Prvi put svojim se programima u Noć kazališta uključuje i nezavisna kazališna scena: Empria Teatar s glazbeno-lutkarskim radionicama u Centru mladih Ribnjak te Kunst Teatar i  Teatro Verrdi s koprodukcijskom predstavom  “Školjka šumi”.


Sudjeluju i otoci


Kao i dosad, uključena su i narodna kazališta pa će se tako 14. Noć kazališta održati u riječkom HNK-u Ivan pl. Zajc, u splitskom, varaždinskom, šibenskom, zadarskom, te Istarskom narodnom kazalištu u Puli. Što se tiče otoka, i ove godine sudjeluju Hvar i Šolta.


Organizatori najavljuju i bogat popratni program koji uključuje otvorene probe za sve zainteresirane, obilaske kazališta te razgovore s kazališnim umjetnicima, kao primjerice u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici, u HNK-u Split ili u Pučkom otvorenom učilištu u Samoboru. Zagrebački HNK organizira razgled kazališta, a riječki HNK otvorenu probu uz razgovor s kazališnim umjetnicima, dok je Gradsko kazalište lutaka Rijeka pripremilo poseban tematski razgovor s publikom o tome kako nastaje kazališna predstava.


S ciljem otvaranja prostora za bližu suradnju i upoznavanje kazališnih umjetnika i publike izvan okvira uobičajenih formi prezentacije kazališnog sadržaja, mnogi su sudionici organizirali koncerte, izložbe i radionice. Primjerice, u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića održat će se “Najnoćniji koncert” a nakon predstave glumci će pjevati songove iz predstava.


Najavljene su i suradnje s lokalnim OPG-ovima.


Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, te počasnog pokroviteljstva predsjednika Zorana Milanovića, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.