Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

"Aeromiting"

Izložba Anabel Zanze u Karlovcu: Posveta svim žrtvama svih ratnih stradavanja diljem svijeta

Autor: Ante Peričić

29.05.2023. 21:57
Izložba Anabel Zanze u Karlovcu: Posveta svim žrtvama svih ratnih stradavanja diljem svijeta

Foto: Istaknuta slikarica i grafičarka Anabel Zanze / Foto MUZEJ DOMOVINSKOG RATA



U Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj, u povodu Dana državnosti, 29. svibnja otvorena je izložba istaknute slikarice i grafičarke Anabel Zanze koja njome predstavlja svoj novi ciklus kolaža »Aeromiting« nastao od pandemijske 2020. do danas. U Zanzinoj su vizualnoj memoriji ostavili traga izvanredni letovi Krila Oluje, a onda su se u stvaralački obzor uplele i strašne slike ruske agresije na Ukrajinu. Ono što je bio izniman estetski događaj pomalo se pretvaralo u razorne prizore rata. Ciklus sadrži elemente obaju zbivanja i pokazuje poticajnu moć realnosti koja nas okružuje. Anabel Zanze ovim ciklusom značajno proširuje svoja izražajna sredstva te se odazivom tegobnoj svakidašnjici pridružuje nizu hrvatskih modernih slikara koji su u svojim ratnim ciklusima vodili svojevrsnu »kroniku« ratovanja, bez obzira na prethodne stilske i druge značajke. Svjedočenje u ovakvim prilikama, posvjedočit će autorica ciklusa, postaje zov kojemu je teško odoljeti. Zanimljivo je da je susret sa zbiljom izazvao potrebu promjene tehničkih sredstava pa se kolaž pojavljuje kao nosivi izraz ratnog tereta.


Sudionici otvorenja izložbe u Karlovcu / Foto MUZEJ DOMOVINSKOG RATA


Nastanak nove ljepote


»Pandemija je, na svima nama, ostavila velike ožiljke i mislim da su ti ožiljci itekako vidljivi. To što se ciklus zove ‘Aeromiting’ mogla bih okarakterizirati i kao svojevrsno samozavaravanje. Avioni ne lete da bi nas razveseljavali, već da bi osvajali, otuđivali, uništavali. Ova izložba posveta je svim žrtvama svih ratnih stradavanja diljem svijeta, a simboličku vrijednost potencira time što je izložena u Muzeju Domovinskog rata u Turnju«, kazala je, između ostalog, Zanze koja, kao rođena Dubrovčanka, u svom životnom kovčegu nosi i uspomene razaranja tog bisera južnog Jadrana.


Na otvaranju izložbe govorili su županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, povjesničar umjetnosti Igor Zidić te poduzetnik Branko Roglić. Zidić se, prije svega, ukratko osvrnuo na povijest kolaža kao slikarske tehnike, a potom kazao kako u ovom ciklusu vidimo radove koji su, prije svega, obilježeni estetskim dojmom i ljepotom.




»To lijepo su, u prvi mah, bila Krila Oluje. Skladni letači, zrakoplovi i figure iza kojih ostaje trenutačan, ali vrlo dojmljiv i lijep crtež, ali na nebu. Onda nastaju dojmljive figure koje će se rasplinuti. Međutim, zanimljiv je umjetničin put od Krila Oluje, preko sjećanja na dubrovačke ratne dane, pa sve do ruske agresije na Ukrajinu. Tu se dade onda primijetiti drugi sloj koji dopunja i proširuje ono prvotno, estetsko uzbuđenje i djelo postaje nešto što nas uznemiruje. U kaosu koji rat producira nema dotjerivanja, nema težnje prema lijepoj figuri, ali postoji nešto drugo. Davno, prije gotovo stotinu godina, veliki pjesnik i autor nadrealizma Breton rekao je: ‘U stoljeću koje dolazi, ljepota će biti grčevita ili je uopće neće biti.’ Predvidio je da nas čeka život s mukama i da će u tom trebati nalaziti novu ljepotu, a ovdje svjedočimo nastanku nove ljepote u kojoj se kolaž ne pojavljuje kao unaprijed pretkoncipirana forma, već kao život sam ili kao grč koji se odvija pred našim životima«, osvrnuo se Zidić na novi ciklus Anabele Zanze zaključivši kako reći istinu znači govoriti lijepo.


Brojna publika na otvorenju »Aeromitinga« / Foto : MUZEJ DOMOVINSKOG RATA


Idealno mjesto za izložbu


Gradonačelnik Mandić kazao je da je ovo idealno mjesto za ovakvu izložbu. »Ono što bih htio dodati je da, kada sam gledao ova djela, smo s našom državom ‘na Vi’, nismo došli u fazu da smo ‘na ti’. Kako umjetnost uvijek traži istinu, ona nam također može pomoći da s našom domovinom budemo ‘na ti’ jer su temelj naše zemlje ljudi koji su za nju dali vlastito zdravlje i živote. Često, govoreći o vlastitoj zemlji, odemo u patetiku, ali umjetnost nas oslobađa i od patetike«, izjavio je Mandić, dok je županica Furdek Hajdin zahvalila slikarici i grafičarki što je svoje radove izložila baš u Karlovcu i to za Dan državnosti.


Izložbu prati katalog na 64 stranice, s 40 reprodukcija i tri teksta na hrvatskom jeziku i engleskom prijevodu kojih su autori Antonija Škrtić, Anabel Zanze i Igor Zidić, a može je se pogledati sve do 8. listopada 2023. godine.