Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Balet »Orašar«

Vrhunski svjetski baletani ponovno na pozornici Arsenala

Autor: ZL Promo

22.11.2022. 15:15
Vrhunski svjetski baletani ponovno na pozornici Arsenala


Nakon rasprodanog Arsenala 2019. i dvije godine pauze, baletani ponovno dolaze u Zadar te će svojim plesnim pokretima pokazati najčarobniju božićnu bajku – balet Orašar, jednu od najpoznatijih i najizvođenijih baletnih predstava na svijetu.


U utorak, 6. prosinca, na dan Sv. Nikole, gledatelji u zadarskom Arsenalu imat će jedinstvenu priliku, uz glazbu virtuoznog Čajkovskog, doživjeti priču o djevojčici Marie koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog lutka kojim se razbijaju orasi te s njime proživljava čudesne dogodovštine u svijetu mašte.


Ovo je sasvim jedan novi i moderni pogled na najpoznatiju blagdansku bajku s kojom će, u čarobno adventsko vrijeme, zadarska publika imati priliku uroniti u atmosferu Božića i božićne čarolije.


Ukranian Classical Balleta
Trupa Ukranian Classical Balleta, baletna je skupina čija je misija ujediniti umjetnike iz cijeloga svijeta i predstaviti publici najraskošnije i najzahtjevnije baletne izvedbe velikih umjetnika. Zahvaljujući raznolikosti škola, svestranosti i dubini kulturne baštine, u ovoj se simbiozi rađaju potpuno novi pogledi i pristupi klasičnom baletu.


Umjetnički voditelj baletnog ansambla je mladi karizmatični plesač Alessandro Bonavita, koji je završio Milansku baletnu školu te nastupa na pozornicama prestižnih kazališta Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske, Španjolske, Poljske, Italije, Švicarske, SAD-a. Alessandro je dobro poznat europskoj publici po nezaboravnom tumačenju brojnih uloga u najpoznatijim baletnim predstavama kao što su Labuđe jezero, Orašar, Don Quijote, Giselle, Uspavana ljepotica i druge.


Pod svojim okriljem trupa ujedinjuje samo najtalentiranije izvođače – soliste i prvake renomiranih europskih i svjetskih kazališta poput Teatro di Roma, Magdeburg Opera House, Teatr Wielki Opera Narodowa Warszawa i brojnih drugih. Svi plesači trupe stekli su obrazovanje u školama zvučnih imena poput Accademia alla Scala, Accademia nazionale di Danza Roma, Accademia di Danza Napoli, Brussels International Ballet School, Central Ballet School London i dr


Ovaj baletni spektakl od 2019. imao je dvije uspješne turneje u Hrvatskoj, a predstavu je do sada vidjelo preko 16 tisuća zadovoljnih gledatelja diljem Lijepe naše.


Za potrebe ove predstave dvorana Arsenal u Zadru postaje kazalište koje će prožeti duh i čarolija Božića.


Zadrani imaju priliku doživjeti predstavu zbog koje se uvijek traži ulaznica više i koja je redovito rasprodana na svim svjetskim pozornicama.


Ulaznice za Orašara u Arsenalu mogu se kupiti u Arsenalu u Zadru (pon – pet od 09 – 19 sati i sub od 09 – 12 sati) te na recepciji hotela Ilirije u Biogradu na Moru (svaki dan od 07 – 21 sati).Anamarija Galović