Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

19. travnja

»Ukrainian Classical Ballet« gostuje u Arsenalu s »Labuđim jezerom«

Autor: ZL Promo

15.04.2023. 10:31
»Ukrainian Classical Ballet« gostuje u Arsenalu s »Labuđim jezerom«

Foto: UKRAINIAN CLASSICAL BALLETBalet »Labuđe jezero« jedan je od najpopularnijih baleta na svijetu koji je postao sinonimom za klasičnu baletnu umjetnost. Iako je ovaj balet poslije svoje neuspjele praizvedbe 1877. godine u Sankt Peterburgu pao u zaborav i postao jednim od najvećih životnih razočarenja genijalnoga skladatelja Čajkovskoga, spektakularna izvedba održana poslije autorove smrti 1895. godine u slavnoj koreografiji Mariusa Petipaa i Leva Ivanova »Labuđe je jezero« pretvorilo u »must have« svake profesionalne baletne produkcije.


Poslije te izvedbe nemoguće je zamisliti bilo koju svjetsku baletnu kuću koja na svojem repertoaru nema ovu svima dobro poznatu priču o princu koji se beznadno zaljubi u začaranu princezu – labudicu i zbog te ljubavi smrtno strada.To baletno djelo je već više od sto pedeset godina jedan od najtežih izazova koji se postavlja pred svaki baletni ansambl i soliste.


Nakon što je Arsenal bio pun u prosincu 2019. kada je baletni ansambl iz Ukrajine »Ukrainian Classical Ballet« tamo izveo »Orašara«, ovaj atraktivni zadarski prostor s ponosom ponovno otvara svoja vrata jednom od najljepših baleta i remek- djelu »Labuđe jezero«.

U srijedu, 19. travnja, s početkom u 20 sati, na »daskama koje život znače« zasjat će »Ukrainian Classical Ballet« pod vodstvom režisera i koreografa Vladimira Malakhova te nagrađivanim vrhunskim baletnim plesačima koje smo imali priliku upoznati u »Orašaru«. »Labuđe jezero« jedan je od najljepših romantičnih baleta i prvi balet Petra Iljiča Čajkovskoga, koji je svjetskog glasa.


Već 150 godina svojim raskošnim zdanjem ostavlja svakog bez daha te svojim blještavilom vodi svakoga gledatelja u svijet bajke, ljubavi i veličanstvenog bijelog baleta. To je ljubavna priča o princu Siegfriedu koji se zaljubljuje u princezu Odette koju u labuda pretvara zli čarobnjak Rothbard.