Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Andaluzijski trio

Flamenco se u Zadar vratio nakon punih dvanaest godina

Autor: Marija Paleka

05.11.2022. 14:42
Flamenco se u Zadar vratio nakon punih dvanaest godina

Foto: Mate Komina



Prvi koncert flamenco glazbe u Zadru nakon 12 godina, kada je nastupio nenadmašni Paco de Lucia, jučer je održao Juan Carlos Flamenco Group u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.


Upravo je Paco bio mentor gitaristu i skladatelju Juanu Carlosu Romeru koji je u Zadar došao skupa s pjevačicom Carmen Molinom de Brito i plesačem Rafaelom Campallom, sve s s ciljem da zadarskoj publici predstave autentičnu baštinu flamenca koja uključuje i Romerove autorske skladbe. Od naročitog je značaja njegova autorska skladba korištena u legendarnom filmu redatelja Carlosa Saure naziva »Flamenco«, koju su slušatelji imali priliku čuti uživo.


– Večerašnji koncert me iznimno veseli jer dobili smo jedan pravi, autentični flamenco trio iz Andaluzije, točnije iz grada Huelve. Svi troje pripadaju vrhu flamenco scene i veoma su cijenjeni kao izvođači koji sviraju po cijelom svijetu, istakla je ravnateljica Koncertnog ureda Melita Ivković.


Sretne okolnosti




Juan Carlos Romero, jedan od najatraktivnijih flamenco gitarista i skladatelja današnjice. Rođen je 1964. godine u Huelvi u španjolskoj pokrajini Andaluziji. Gitaru je počeo učiti s ocem u dobi od osam godina, a dvije godine kasnije njegov je učitelj postao maestro Miguel »El Tomate de Almeria«. Od rane dobi nastupa uz profesionalne pjevače i plesače flamenco scene. Osvojio je Nacionalnu nagradu za koncertnog gitarista u mjestu Jerez de la Frontera te je nasljednik stilova svojih mentora, velikana flamenco gitare Manola Sanlucara i Paca de Lucije. Kao izvođač veoma je cijenjen i tražen. No osim toga, popularnost je stekao i kao skladatelj pišući po narudžbi za Španjolski nacionalni balet i Compañía Andaluza de Danza (Andaluzijsko plesno udruženje).



– Dolasku ovih glazbenika u Zadar prethodio je niz sretnih okolnosti. Rado surađujemo i s drugim srodnim organizatorima među kojima je bio moj kolega, gitarist Josip Dragnić, koji organizira Dane klasične gitare u Splitu Uz pomoć još jedne španjolske kulturne institucije, uspjeli organizirati ovaj ekskluzivni program koji svoju premijeru ima upravo u Zadru, ispričala je Ivković.


Doznali smo kako je ovo prvi Romerov posjet Zadru i kako je došao baš u trenutku kad ga zbog kiše i južine, nije poslužilo (ne)vrijeme. Ipak, organizacija eventa protekla je glatko, iako je Romero stigao u kasnim večernjim satima te nije uspio razgledati grad.


Doživljaji i impresije publike


– Ono što glazbenici obično ponesu nakon koncerta jesu doživljaji i impresije publike, a upravo o percepciji publike ovisi ono što će Juan Carlos Romero ponijeti iz Hrvatske, nastavila je dodajući kako je prema broju rasprodanih ulaznica stekla dojam kako su Zadrani oduševljeni dolaskom ovog glazbenika. Rasprodalo se 160 sjedećih mjesta, što je čitav kapacitet dvorane u kojoj je jučerašnji koncert održan.


Zadarska publika popunila je dvoranu, a oduševljenja njegovom glazbom nije nedostajalo. Nastup je popraćen entuzijastičnim pljeskom i pozitivnim komentarima.


S Juan Carlosom Romerom nismo uspjeli popričati, budući da je pred sam koncert bio u meditativnom stanju kako ga ništa ne bi omelo u namjeri da izvedbu odradi što reprezentativnije za publiku.


– Meni kao gitaristici ovo je vrlo važan događaj i veseli me što među publikom vidim već poznata lica, ali i neke pridošlice. Od ovog koncerta, kao i od ove sezone očekujem da sve bude još malo bolje od svega prethodnog, zaključila je Ivković.