Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

MILONGA

Zadrani zaplesali uz ritmove argentinskog tanga

Autor: Marija Paleka

04.11.2022. 19:30
Zadrani zaplesali uz ritmove argentinskog tanga

Foto: Marija PalekaLatinoamerički plesovi od davnina uživaju svjetski ugled među plesačima. Strastveni tango, svojevrsni izazov na plesnom podiju, svojom atraktivnošću privukao je ljubitelje argentinskog načina plesa da se nakon dugogodišnje stanke odazovu plesnoj večeri u Kneževoj palači. Bila je to prilika za svečano dotjerivanje i dobru zabavu uz zvukove latinoameričke glazbe i ritmove argentinskog tanga.


U svijetu prepoznata Milonga, održala se u Koncertnoj dvorani braće Bersa uz prisutstvo članova Tango kluba Zadar. Svoje umijeće tango pokreta i predani dugogodišnji rad, već su u više navrata prezentirali zadarskoj javnosti. Ovu, “užarenu” večer organizirali su supružnici Đana Selimović i Ivica Crljenko.


– Nakon dvogodišnje stanke, konačno smo se susreli ovdje večeras kako bismo se podružili i uživali na plesnom podiju. Ovo je bila jedinstvena prilika da se malo sredimo, uglancamo te podružimo kako i spada u stilu ove večeri, istakla je voditeljica plesne škole Tango Đana Selimović.
Večer tango plesa ili poznate Milonge, nakon pandemijske krize, otvorila je vrata Kneževe palače za sve ljubitelje ove vrste strasti te će se tradicionalno održavanje plesnih večeri tanga nastaviti u istim prostorijama, kao i prije pandemije.


– Do tanga smo došli i slučajno, a i ne. Naime, naša kćer je krenula s plesom kao jako mala te je prisutvovala raznim plesnim natjecanjima. Na taj način nas je prvotno približila standardnim latinoameričkim plesovima. Jednom prigodom, zatekli smo se u Zagrebu u jednom plesnom klubu gdje se plesao tango i tu čaroliju smo odmah prepoznali i polako počeli uvoditi u Zadar, pojasnila je Selimović.


Ples koji nema granica


Kako doznajemo, kod plesanja tanga najbitniji je zagrljaj, kojeg je ujedno najteže naučiti. Zagriženi tango plesači kažu da je za naučiti tango potreban cijeli život, no u zadarskoj plesnoj školi smatraju kako je potrebno tek par mjeseci kako bi naučili osnovne tehničke stvari.


– Osoba koja prvih mjesec, odnosno dva izdrži tečaj tanga, već je naš plesač s potencijalom, rekla je Selimović dodajući kako je za tango potrebno iznimno mnogo strpljenja i predanosti, obzirom da je tango ples improvizacije te ga lakše savladavaju žene bez partnera jer one kao takve, brže uče.


Iako se argentinski tango često miješa s europskim, zbog čega ljudi brkaju pojam strasti s pokretima tijela prilikom plesanja, ova vrsta tanga ne zahtijeva nagle trzaje tijela ni glave. Argentinski tango treba biti prožet opuštenošću budući da je on poprilično meditativan ples. Obzirom na njegovu narav, ples se preporuča ljudima koji boluju od Alzheimera, demencije i slično. Tango kao ples – nema granica.


– Primjećujemo popriličan suukus plesača koji dolaze redovito na godišnjoj razini. Ima nas negdje 30 do 35. Iako postoji interes, još uvijek je to mala skupina ljudi, istakla je dodajući kako se nada će tango ples u našim krajevima zaživjeti.


Osim članova zadarskog plesnog kluba, na plesnu su večer došli i članovi iz Splita. Glazba koja je pratila plesme parove bila je glazba argentinskog tanga koja je specifična i koja podržava tradiciju. Riječ je o glazbi koja nije stvarana u novija vremena, već u 40-im i 50 -im godinama prošlog stoljeća.


Nastupajuća dobna skupina nije imala limita, a sama organizatorica večeri Đana Selimović rekla nam je kako očekuje dobru zabavu, ugodno druženje i do nekoliko sati izvrsnog plesa.