Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Najave

Bogat filmski program ovog srpnja u Kino Zoni

Autor: Portal ZL

06.07.2023. 12:01
Bogat filmski program ovog srpnja u Kino Zoni

Foto: Arhiva ZL



Srpanj u Kino Zoni donosi bogati festivalski program, biranu selekciju najboljih ostvarenja sa Festivala mediteranskog filma u Splitu, tradicionalno gostovanje Cinehill Motovun film festivala u Zadru, a između dva festivalska bloka proslavit će se 50. rođendan »Amarcorda«, kultnog klasika legendarnog Federica Fellinija.


U četvrtak 06. srpnja stiže prvi ovoljetni gost, redatelj Filip Heraković i njegov impresivni dugometražni debi, laureat nagrade žirija na festival Black Nights u Tallinu, komična drama ‘’Pelikan’’. Radnja filma prati nogometaša Josipa koji se u toplicama oporavlja od ozljede koljena koja mu ozbiljno ugrožava karijeru i koji zaokupljen samim sobom pokušava naći svoj pravi identitet. U glavnoj ulozi briljira donedavno kazališni glumac Edi Ćelić, a ističu se Tena Nemet Brankov, Marko Petrić te sveprisutni Stojan Matavulj. Nakon projekcije slijedi razgovor s autorom.


Gostovanje Ksenije Marinković


Nedjelja 09. srpnja rezervirana je za pobjednika ovogodišnjeg FMFS-a, napetu triler dramu ‘’Zvijeri’’ (As Bestas) Rodriga Sorogoyena čiji ste prethodni film ‘’Vlast’’ također imali priliku pogledati na ljetnoj pozornici. Francuski supružnici (Denis Ménochet i Marina Foïs) po doseljenju u španjolsku provinciju Galiciju doživljavaju niz verbalnih i fizičkih ekscesa od strane lokalnih koji kulminiraju tragičnim događajem. ‘’Zvijeri’’ su ovjenčane s još 51 nagradom uključujući i onu za najbolji europski film na festivalu u San Sebastiánu, Césarom za najbolji strani film, čak devet Goya.




Četvrtak 13. srpnja, Kino zona obilježit će s novim gostovanjem jedinstvene Ksenije Marinković koja stiže s dramom ‘’Najsretniji čovjek na svijetu’’. Radnja prati neobičan par koji se susreće na speed datingu i koji skriva mračne tajne iz prošlosti. Režiju i scenarij filma potpisuje Teona Strugar Mitevska dok su glavne uloge dopale Jelenu Kordić Kuret i Adnana Omerovića. S Ksenijom će nakon projekcije održati druženje te zajedno otkriti iskustva sa stvaranja ove involvirajuće i u mnogočemu dojmljive priče.


FMFS donosi i satiričnu crnohumornu horor dramu ‘’Bolesnica’’ koji kazuje uvrnutu priču o narcisoidnom paru, konobarici Signe i umjetniku Thomas, koji žive u kompetitivnoj i prilično nezdravoj vezi. Debitantski film norveškog redatelja Kristoffera Borglija je na rasporedu u nedjelju 16. srpnja, a valja naglasiti i kako je fantastična Kristine Kujath Thorp za svoju nezaboravnu ulogu Signe nagrađena priznanjem kritike za najbolju glumicu na međunarodnom Dublin film festivalu.


Selekciju odabranih filmova s ovogodišnjeg FMFS-a u četvrtak 20. srpnja zaključuje finska humorna drama ‘’Četvero malih odraslih’’, režiserke i scenaristice Selme Vilhunen. Prvi ovogodišnji klasik na otvorenom je film uz kojeg su odrasle generacije i koji se ustalio u naš žargon, nezaboravni pedesetgodišnjak ‘’Amarcord’’ talijanske filmske ikone, Federica Fellinija, na rasporedu u nedjelju 23.srpnja.


Film preminulog Lukasa Nole


U fokuse ove nostalgičnog portreta Italije 30-ih je tinejdžer Titta i njegovo kućanstvo, uključujući njegovog brata adolescenta, njegovu majku koja ga uvijek podržava i koja ga uvijek brani od oca, njegovog slobodnog ujaka Lalla s majčine strane i njegovog djeda s očeve strane koji lukavo ima oči i ruke za kućna pomoćnica…Kraj mjeseca pripada najfriškijim naslovima s nadolazećeg Cinehill Motovun festivala, a prvi je na redu posljednji film prerano preminulog redatelja Lukasa Nole, kontroverzni triler ‘’Escort’’.


Uspješan, sretno oženjen otac dvoje djece Mira koji nakon burne noći s poslovnim partnerima završi u sobi s prostitutkom koju ujutro pronađe mrtvu. Dvojica namještenika hotela odluče mu pomoći zataškati zločin za što ubrzo počinju tražiti prvo sitne, a zatim sve krupnije usluge…


Glumačku ekipu ovog, po prvim najavama poprilično ‘škakljivog’ filma, među ostalima čine: Živko Anočić, Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Hrvojka Begović, a što ga uz prepoznatljiv Nolin redateljski pečat čini tako posebnim unutar okvira hrvatske kinematografije moći ćemo saznati uz moderirani razgovor s glumicom Hrvojkom Begović.


Program će se održavati na Poljani Branka Stojakovića, odnosno između Kazališta lutaka i Sv. Dominika.


Za kraj mjeseca – filmovi Cinehill Motovun festivala


Uzbudljiv filmski mjesec u kinoteci zatvara se 30. srpnja uz dvostruki program iz selekcije Cinehill Motuvun festivala, kratkometražnu dramu ‘’Veliki prasak’’ i apokaliptičnu eko-dramu talijanskog redatelja Paola Virzija, ‘’Suša’’. Priča Virzijeve ‘’Suše’’ smještena je u blisku budućnost u kojoj godinama nije pala kiša, a nestašica vode promijenila je način života. U gradu pod pritiskom žeđi i restrikcija vrzma se mnoštvo likova, mladih i starih, uspješnih i izgubljenih, žrtava i nasilnika. Njihovi su životi dio istog plana i svi traže iskupljenje… U glavnim ulogama pojavljuju se Silvio Orlando, Valerio Mastandrea, Elena Lietti i Tommaso Ragno, a jednu od zapaženih rola ostvarila je i svima nam znana Monica Bellucci.