Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Druga u nizu

Hugh Grant optužio svjetsku medijsku kompaniju za provale, prisluškivanje i hakiranje

Autor: L. S.

28.04.2023. 09:41
Hugh Grant optužio svjetsku medijsku kompaniju za provale, prisluškivanje i hakiranje

Foto: ReutersGlumac Hugh Grant podigao je optužbu protiv News Group Newspaper (NGN) – izdavača popularnog The Suna, zbog nezakonitog prikupljanja informacija.


Na sudi je izjavio da se list The Sun koristio “provalama po narudžbi” i “prisluškivanjima” u svrhu nabave privatnih informacija. Točnije, glumac je na sudu iznio tvrdnju da je The Sun provalio u njegov stan i postavio uređaj za praćenje u njegov automobil u pokušaju nabave priča o njegovom osobnom životu.


Također, tvrdio je da je The Sun također prisluškivao fiksne telefone i hakirao njegovu govornu poštu.
Rekao je: “Moja tvrdnja se odnosi na nezakonite radnje koje je počinio Sun, uključujući provale po narudžbi, provaljivanje i ulazak u privatni posjed kako bi se pribavile privatne informacije putem prisluškivanja, osluškivanja fiksnih telefona, hakiranja telefona i korištenja privatnih istražitelja da rade sve ove i druge nezakonite stvari protiv mene.”


Grant je kazao da je 2011. provaljeno u njegov stan u Londonu te da su ulazna vrata bila iščupana sa šarki, ali ništa nije ukradeno. Kaže da se sljedećeg dana uThe  Sunu pojavila priča koja je “detaljno opisala unutrašnjost stana, uključujući i znakove kućne svađe”.


Grant je tada rekao da nema pojma tko je izvršio provalu: “Nisam imao dokaza da je ova provala izvršena ili naručena po naputku medija, a kamoli The Suna.”


U svojoj izjavi, glumac je tvrdio da je bio ponukan pokrenuti pravnu tužbu nakon što su mu proslijeđene informacije koje su, prema The Guardianu, “po prvi put pokazale dokaz da je The Sun protuzakonite aktivnosti ciljao izravno na mene i moje suradnike”.


Grant također tvrdi da je tijekom 2000-ih The Sun angažirao privatne istražitelje da provale u dvije nekretnine povezane s njegovom filmskom produkcijskom tvrtkom i njegovom bivšom djevojkom Liz Hurley. Glumac tvrdi da su ove provale izvedene uz “znanje i odobrenje Rebeke Brooks koja je u to vrijeme bila urednica The Suna”.


News Group Newspapers, matična tvrtka The Suna, poriče sve optužbe.


Grant tvrdi da je tek 2022. saznao da je provala u njegov stan izvršena u ime The Suna, nakon razgovora s privatnim istražiteljem Gavinom Burrowsom.


U izjavi, zaključio je: “Optuženi se očito smatra iznad zakona i sada koristi zakon na način za koji vjerujem da nikada nije bio namijenjen, što je dodatno prikrivanje i zataškavanje učinjenog”.