Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ususret Oscarima

Hoće li najvažnije Oscare ove godine pobrati najčudniji film u konkurenciji?

Autor: T.I.

09.03.2023. 17:22
Hoće li najvažnije Oscare ove godine pobrati najčudniji film u konkurenciji?

Foto: A24

„Sve u isto vrijeme“ se ili voli ili mrzi, na Imdb-u ocjene su oprečne, oko jedna trećina svih komentatora dalo mu je ocjenu deset, ali svaki deseti pak čistu jedinicu, časteći film epitetima poput „pretenciozno smeće“, „amaterski kaos“, „nepodnošljiva i beskrajna dosada“, „precijenjeni hype“…Tri su dana do 95. dodjele najprestižnije nagrade u svijetu filma. Tko će ove godine pobrati najveći broj, i možda bitnije, tko će pobrati Oscare u najvažnijim kategorijama, neizvjesno je. Posebno zato jer na prijašnjim ovogodišnjim dodjelama nagradama poput Zlatnih globusa i BAFTA-e koje su inače dobar lakmus papir za Oscare, baš i nije bilo konsenzusa ili dominacije, barem što se pobjednika tiče.


Po izboru stranih novinara, za najbolju dramu izabran je – pomalo iznenađujuće – film “The Fabelmans”, autobiografsko djelo koje će u iznimnoj filmografiji Stevena Spielberga s odmakom vremena sigurno figurirati kao prosječno, dok je u kategoriji komedije/mjuzikla pobjedu odnio iz nekog razloga slavljeni „The Banshees of Inisherin“, metaforička priča iz ruralne Irske iz doba desetmjesečnog građanskog rata. Riječ je zapravo o smrtno ozbiljnom, mučnom i uznemirujućem filmu kojeg samo netko s vrlo čudnim smislom za humor može smjestiti u kategoriju komedije. No, asocijaciji stranih novinara u Hollywoodu koja dodjeljuje Zlatne globuse to je sitni krimen u nizu po pitanju ukusa u odnosu na teške optužbe za rasizam, mizoginiju i sektaštvo unutar njihovog uskog članstva s pravom glasa zbog kojih su temeljito narušili reputaciju objektivnih filmskih arbitara.


Mnogo ozbiljnija organizacija, Britanska filmska akademija koja dodjeljuje nagrade BAFTA, proglasila je najboljim filmom u prošloj godini sjajnu, dirljivu, naturalistički tešku njemačku anti-ratnu dramu „Na zapadu ništa novo“ po slavnom predlošku Ericha Marie Remarquea. S obzirom da je film na njemačkom, logično je da je film odnio i nagradu za najbolji strani film. U konkurenciji stranog filma za Zlatni globus „Na Zapadu ništa novo“ je bio nominiran, ali je izgubio od  još jednog povijesnog filma, argentinske sudske drame utemeljene na istinitim događajima „Argentina, 1985“.
I dok je i prije Zlatnih Globusa i prije BAFTA-e američka SF komedija apsurda s korejskim glumcima u prvom planu „Sve u isto vrijeme“ („Everything Everywhere All At Once“), figurirala kao jedan od favorita za glavne nagrade, čini se da ni strani novinari, a još manje engleski filmski akademici nisu podlegli „hypeu“ ovog uistinu neobičnog filma.


Ako u uglednom filmskom glasilu „Variety“ imaju dobre informacije i dobar nos, to neće ostati tako na dodjeli Oscara. U svojoj zadnjoj prognozi prije dodjele u nedjelju, u Varietyju predviđaju da će „Sve u isto vrijeme“ biti najveći pobjednik večeri, uključujući tu i Oscara za najbolji film, redatelja, originalni scenario i dvije glumačke nagrade s kojima bi se pisao dio filmske povijesti. Naime, računa se da će Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu uzeti Michelle Yeoh što bi je učinilo prvom Azijatkinjom kojoj bi to pošlo za rukom i drugom ne-bjelkinjom u povijesti (prva i posljednja je bila Halle Berry 2002. godine). Predviđa se isto tako da će Ke Huy Quan dobiti Oscara za sporednu mušku ulogu kao tek drugi Azijat u povijesti (prvi je Haing Ngor koji je Oscara dobio davne 1985. za ulogu u „Poljima smrti“).


Ako se predviđanja Varietyja vezana uz „Sve u isto vrijeme“ ostvare, bit će to jedan od najčudnijih filmova koji su od strane Akademije proglašeni najboljim. Čak i oni koji ga obožavaju ne kriju da je, uz određenu inovativnost, kaotičan i neka vrsta žanrovski anarhične smjese. Uz to, ako osvoji najvažniji kipić, bit će to i jedan od filmova pobjednika koji je najviše polarizirao javnost, i onu stručnu i onu „običnih“ filmoljubaca. „Sve u isto vrijeme“ se ili voli ili mrzi, na Imdb-u ocjene su oprečne, oko jedna trećina svih komentatora dalo mu je ocjenu deset, ali je 10 posto dalo i čistu jedinicu, časteći film epitetima poput „pretenciozno smeće“, „amaterski kaos“, „nepodnošljiva i beskrajna dosada“ (film traje 140 minuta), „precijenjeni hype“…


U redovima kritičara očekivano je većina oduševljena odmakom od standardnog filmaštva kakvog gledaju svaki dan, ali ima uglednih kritičara koji imaju oprečni stav i nemaju baš puno lijepih riječi za djelo Daniel Kwana i Daniela Scheinerta. Tako je kritičar uglednog Guardiana napisao da mu je nakon penegirika u Americi bilo „uznemirujuće gledati taj hiperaktivni i samodopadni i ujedno neobično naporan i dosadan film u kojem ni na sekundu autori ne daju da nas je briga za bilo koji lik, a kamoli da vjerujemo u njega…“. Kritičar New Yorkera pišući o filmu i uspoređujući ga s drugim fantasy filmovima zaključio je da je „neuspjela fantazija totalni promašaj, a to je najjednostavniji i najjasniji način da se opiše ovaj film“. Zanimljivo, čak je i Peter Deburge iz Varietyja koji sad predviđa veliki uspjeh filmu u utrci za Oscare dao filmu negativnu ocjenu i možda najbolje opisao njegovu polarizirajuću narav.


„Filmoljupci s bujnom maštom mogli bi cijeniti ludu ambiciju i ludu egzekuciju ovog visokokonceptualnog uragana. Ali manje ambiciozni gledatelji izaći će iz kina izmoždeni i izgledati poput kojota iz crtića o ptici trkačici nakon što proguta štapić dinamita: mogli bi pougljenih glava u čudu treptati dok im iz ušiju suklja dim“ – slikovito je Deburge opisao kako ovaj film djeluje na različite vrste gledatelja. I zaista jest tako, nekome je film genijalan, drugome katastrofalan, malo je neutralnih.


Od ostalih predviđanja, u Varietyju smatraju da Austin Butler ima najviše šansi da uzme kipić za najbolju glavnu mušku ulogu za rolu Elvisa u istoimenom raskošnom i općenito sjajnom istoimenom naslovu majstora glazbenih filmova Baza Luhrmana. No ne isključuju da bi i Collin Farrell mogao biti iznenađujući pobjednik za ulogu u gore spomenutom bizarnom i po radnji prilično tankom „Banshees Of Insherin“.  Isto vrijedi i za njegovu kolegicu (sestru u filmu), Kerry Condon koja bi mogla iznenaditi u kategoriji ženske sporedne uloge, ako se podijele glasovi između dviju favoritkinja Jamie Lee Curtis koja glumi odvratnu poreznicu u „Sve u isto vrijeme“ i Angele Bassett koja je ostvarila dojmljivu rolu u  “Black Panther: Wakanda Forever.” U Varietyju smatraju da je od važnijih Oscara, utrka u kategoriji sporedne ženske uloge jedna od najneizvjesnijih.


Kategorija najbolje glavne glumice manje je nepredvidljiva, iako bi se lako moglo dogoditi da favorizirana  Michelle Yeoh ipak ne dobije Oscara, jer je u konkurenciji i miljenica Akademije Cate Blanchet, a film „Tár“ u kojem pratimo pad slavne fiktivne kompozitorice i dirigentice, kao da je napravljen samo zato da u njemu pokaže sve svoje glumačke kvalitete jer gotovo da nema kadra u filmu bez nje.


Treba uzeti u obzir da  Oscari na neki način mogu biti i ispravljanje grijeha iz prošlosti. Iako su šanse male, nije nemoguće da Oscara za najbolji film dobije „Top Gun: Maverick“ pa bi onda i sad već veteran Tom Cruise napokon došao do svog prvog Oscara. Iako on sam vjerojatno neće razbijati glavu zbog toga, dobra mu je satisfakcija što je drugi nastavak „Top Guna“ njegov najveći komercijalni uspjeh u dugoj karijeri.


Ostaje da se vidi jesu li urednici i  novinari imali dobar nos u predviđanju dobitnika Oscara. I hrvatski ljubitelji filma uz stručne komentare iz zagrebačkog studija HTV-a mogu uživo pratiti ceremoniju 95. dodjele Oscara od 23 i 30 h do ranih jutarnjih sati u noći s nedjelje na ponedjeljak 12. ožujka.