Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Cehovske nagrade

"Avatar" očekivano dominirao na dodjeli godišnjih nagrada za vizualne efekte

Autor: T.I.

16.02.2023. 16:35

Foto: 20th Century Studios

„Avatar: The Way of Water“ uzeo je devet nagrada, uključujući i glavnu kao najbolji „photoreal“ film, dok je u kategoriji animiranog filma nagrada pripala “Pinocchiju” Guillerma del ToraU sezoni raznih cehovsko-filmskih nagrada, na red su došle i Visual Effects Society nagrade (VES), čije ime je i njihov program – nagrađuje najveća dostignuća u vizualnim efektima na filmu i televiziji u minuloj godini.


Kad je u konkurenciji James Cameron sa svojim drugim dijelom „Avatara“ koji ne samo da je hvaljen od početka kino distribucije zbog efekata, već je nekim čudom i nominiran za Oscara za najbolji film u generalnom smislu, onda su stvari postaju predvidljive u nagradama specijaliziranim za vizualni efekte.


U svom 21.  izdanju  održanom jučer u The Beverly Hilton Hotelu u Los Angelesu, od sveukupno 25 nagrada podijeljenih u tri glavne kategorije (igrani filmovi, animirani filmovi i televizijski programi), kojima se nagrađuju uglavnom „sporedni“ i „glavni“ vizualni efekti te kreacija animiranih ili CG protagonista i okoliša,  „Avatar: The Way of Water“ uzeo je devet nagrada, uključujući i glavnu kao najbolji „photoreal“ film, dok je u kategoriji animiranog filma nagrada pripala “Pinocchiju” Guillerma del Tora, a tome su dodane još dvije nagrade.
Što se tiče televizije tu je za najbolju „photoreal“ epizodu izabran Amazonov serijal „The Lord of the Rings: The Rings of Power“ i osvojio još dvije nagrade za specijalne efekte.


Nagradu za životno djelo u području vizualnih efekata ove je godine dobila producentica Gale Anne Hurd. Da stvar bude zanimljivija, nagradu je predstavio i uručio joj James Cameron s kojim je bila u braku od 1985. do 1989. godine i kojem je producirala neke od njegovih ranih hitova poput „Terminatora“ i „The Abyss“.