ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatska premijera

Svijet budućnosti. KIA EV9 je električni moćnik impresivnih dimenzija i vrhunske opreme

Autor: Edi Prodan

18.02.2024. 10:33
Svijet budućnosti. KIA EV9 je električni moćnik impresivnih dimenzija i vrhunske opreme

Na hrvatsko tržište dolazi s početnom cijenom od 87.999 euraKIA se s modelom EV9 dokazala i pokazala kao jedan od najozbiljnijih proizvođača automobila na svijetu. Ne zbog toga što će ovaj konkretni model što je prošlog tjedna doživio i svoju hrvatsku premijeru, jer riječ je o vozilu za koje će njegovi budući vlasnici morati izdvojiti najmanje 87.999 eura, već zbog toga što su na taj način pokazali kako će u jednoj velikoj mjeri kontrolirati i oblikovati automobilsko tržište budućnosti. Koje će, kao i EV9, u jednoj velikoj mjeri biti – električno.


EV9 dolazi na međuosovinskom razmaku od 310 centimetara uz ukupnu duljinu od 501,5 cm. Tu je i širina od 198 cm te visina od 178 cm što ga svrstava u najkorpulentnije automobile današnjice. Kad se dakle vidi već samo dimenzije i cijena postaje znatno razumnija. Svakako i dizajn je onaj značajni element koji jako utječe na odluku o kupnji. A on je privlačan, dominantan i u jednom smislu s dozom futurizma. Što je uostalom i logično jer ipak kad govorimo o struji, govorimo i o budućnosti. Uostalom, KIA drži kako će jako brzo, možda i do konca 2025. godine imati udio električnih modela od 25 posto – milijun komada.


No, da se mi vratimo modu EV9 koji je krenuo i na hrvatske prometnice. Dugi međuosovinski razmak vozila i potpuno ravna platforma električnog vozila omogućavaju raskoš prostora, u sva tri reda sjedala. U prvom redu nude se i opuštajuća sjedala koja je tijekom parkiranja ili punjenja moguće polegnuti s istegnutim naslonom za noge. Elektronski podesiva sjedala imaju i memorijsku funkciju koja automatski prilagođava položaj sjedala i upravljača po vozačevim željama. Predviđena su tri reda sjedala, a konfiguracija dozvoljava verziju uz šest ili sedam sjedala.
Prebacimo li se do središnje konzole, opremljena je brzim bežičnim punjačem za pametni telefon. Na donjem dijelu središnje armaturne ploče nalazi se priključak i punjač USB-C, dok su u drugom i trećem redu sjedala također punjači USB-C. U prednjim i stražnjim naslonima za ruke i na vrhu bočnog pretinca u vratima postavljena su različita, dvobojna ambijentalna svjetla koja nude različite funkcije osvjetljenja.


Kia EV9 ima dodatni prostor za pohranjivanje u stražnjem ili prednjem prtljažniku. Stražnji nudi 828 litara zapremine, ako je 4/5 sjedala uspravno postavljeno, odnosno 333 litre, ako je 6/7 sjedala postavljeno uspravno.