Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

UPUTIO ČESTITKE MATURANTIMA

Župan Petry u obraćanju maturantima: “Vratite se u zavičaj nakon studiranja ili ostanite ovdje. Vi ste naša budućnost“!

Autor: Marin Smolčić

30.06.2023. 10:55
Župan Petry u obraćanju maturantima: “Vratite se u zavičaj nakon studiranja ili ostanite ovdje. Vi ste naša budućnost“!

Foto: Marin SmolčićU prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“ diplome Strukovne škole primilo je danas 113 maturanata. Svečanost su uveličali roditelji, rođaci,  nastavnici i mlađi kolege maturanata. Prve čestitke maturantima uputio je župan ličko-senjski Ernest Petry.


-Čast mi je pozdraviti u ime osnivača ove škole, Ličko-senjske županije. Unatrag dvije godine ulažu se znatna sredstva i napori da se srednjoškolsko obrazovanje digne na jednu višu razinu. Pri tome se striktno vodilo računa o potrebama tržišta rada. Vi maturanti ste maturirali u zvanjima od strojobravara do srednje medicinske. Svima vama želim ostanak u Ličko-senjskoj županiji ili povratak doma nakon okončanog studiranja.


Ličko-senjska županija se unatrag dvije godine snažno okrenula razvoju gospodarstva, kao osnovnog uvjeta za poboljšanje demografsje slike. Nova radna mjesta i vaš ostanak u Gospiću i Ličko-senjskoj županiji osnovni su narativ priče o našem razvoju. U kratkom vremenu pokrenuli smo preko 150 projekata, a sve s ciljem otvaranja novih radnih mjesta. Spomenut ću samo potrebe medicinskih ustanova za medicinskim sestrama i tehničarima. U Gospiću će se uskoro graditi nova zatvorska ustanova gdje će posao naći oko 250 ljudi. Mnogo je privatnih investitora koji ovdje žele ulagati i otvarati nova radna mjesta. U tome smjeru idemo i uvjeren sam da smo na pravome putu, istaknuo je župan Petry.


Foto: Marin Smolčić


Odrasli ste, ali nikada nemojte prestajati sanjati i sjećati se da ste u našu školu došli kao djeca!
Ravnateljica Strukovne škole Barbara Tomljenović Jurković nije krila ponos govoreći o važnosti ovoga trenutka.


-Današnji dan je dan radosti u kojem slavimo završetak jedne etape vašeg života. Jedne dionice kojom smo zajedno putovali, smijali se, plakali, ljutili, učili, radili, sazrijevali… Vrijeme je brzo proletjelo i sada nam ostaju uspomene. Nismo vas samo nastojali naučiti, već i biti podrška vašim roditeljima i odgajati vas. Upravo zbog toga smo ponekad možda bili strogi, ali samo iz razloga da vas pripremimo za ono dalje što slijedi. Odrastali ste u izazovnim vremenima i nije vam bilo lako, međutim, unatoč svim preprekama uspjeli ste. Ponosna sam na svakoga od vas, na svaki vaš uspjeh i na ono što ste postali. K nama ste došli kao djeca, a sada odlazite kao odrasli ljudi. Od danas više ništa nije isto, niste više učenici. Školske klupe, knjige i hodnike mijenjate za nova okruženja. Put koji stoji pred vama možda nije lagan, međutim, usudite se sanjati, kročite kroz život hrabro i nikad ne zaboravite da ste jednom bili djeca i nemojte izgubiti to dijete u sebi. Ovo je možda naš službeni rastanak, ali zasigurno ne i onaj životni. Sretno dalje, poželjela je ravnateljica Strukovne škole koje potom maturantima podijelila diplome.


Foto: Marin Smolčić


Među maturantima slab interes za zvanja bravar, kuhar, konobar i vodoinstalater


Danas su svi maturanti jednako izgledali, jednako su bili sretni i isto su zvučali. Ovu školu je u protekloj školskoj godini pohađalo 449 učenika u obrazovnim programima: kuhar, konobar, bravar, automehaničar, vodoinstalater, ekonomist, tehničar za računalstvo, vozač motornog vozila, turističko-hotelijerski komercijalist i medicinska sestra/tehničar opće njege. Strukovnu školu Gospić u školskoj godini 2022./2023. završilo je ukupno 113 maturanata, od čega jedan bravar, dva vodoinstalatera, 10 automehaničara, tri kuhara, dva konobara, 21 ekonomist, 19 tehničara za računalstvo, 18 vozača motornog vozila, 12 turističko-hotelijerskih komercijalista i 25 medicinskih sestra opće njege/tehničara opće njege. Ovo je prva generacija gospićke Strukovne škole u kojoj je stasala skupina medicinskih sestara/tehničara, u Hrvatskoj sve traženijih zanimanja.