Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Uoči summita

Zelenskij pozvao je na konkretnu perspektivu pridruživanja Ukrajine EU-u

Autor: Hina

03.02.2023. 08:51
Zelenskij pozvao je na konkretnu perspektivu pridruživanja Ukrajine EU-u

Foto: ReutersUoči summita EU-Ukrajina koji se održava u petak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na konkretnu perspektivu pridruživanja svoje zemlje EU-u.


“Vjerujem da Ukrajina zaslužuje početak pregovora o članstvu u EU-u već ove godine”, rekao je Zelenskij u svom večernjem obraćanju u četvrtak. Naglasio je da bi daljnja integracija u Europsku uniju dala Ukrajincima “energiju i motivaciju … da se bore unatoč svim preprekama i prijetnjama”.


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća EU Charles Michel planiraju se u petak sastati sa Zelenskijem u Kijevu. Ukrajina već ima status zemlje kandidata od lipnja, no pristupni proces do punopravnog članstva obično traje mnogo godina.
Von der Leyen je u četvrtak najavila novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 450 milijuna eura i druge mjere potpore nakon sastanka nekoliko povjerenika s članovima ukrajinske vlade u Kijevu.


Od nove financijske pomoći, 145 milijuna eura namijenjeno je humanitarnoj pomoći, a 305 milijuna eura za popravak oštećene infrastrukture.


Ova je objava posljednje u nizu obećanja o pomoći danih tijekom posjeta von der Leyen i 15 drugih dužnosnika Komisije.


Govoreći ranije zajedno s ukrajinskim predsjednikom, predsjednica Komisije rekla je da će EU osigurati Ukrajini 150 milijuna eura za energetsku opremu, kao i 35 milijuna energetski učinkovitih žarulja i 2400 generatora nakon opetovanih ruskih napada na energetsku infrastrukturu.


EU je najavio da planira obučiti ukupno 30.000 ukrajinskih vojnika, čime je udvostručen cilj misije EU-a za vojnu obuku koji je prethodno bio 15.000.


Bruxelles je najavio da će osigurati Ukrajini 25 milijuna eura za pomoć u financiranju operacija razminiranja.