Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

ZELENSKIJ RASPUSTIO SUD

"Ukrajina se može boriti protiv korupcije i Rusije"

Autor: Hina

14.12.2022. 10:28

Foto: ReutersPredsjednik Volodimir Zelenskij izrazio je zadovoljstvo zbog raspuštanja suda u Kijevu i rekao da se Ukrajina može istodobno boriti protiv korupcije i ruske invazije.


“Ova priča je došla do kraja”, rekao je Zelenskij u utorak kasno navečer istaknuvši da je potpisao zakon kojim se raspušta Okružni upravni sud u Kijevu.


Riječ je o instituciji koju su ukrajinske protukorupcijske vlasti usporedile sa zločinačkom organizacijom,  a Sjedinjene Države su predsjedniku te ustanove nametnule sankcije 9. prosinca.
“Ali se nastavlja priča o reformama – nastavlja se čak i u vrijeme takvog rata”, rekao je Zelenskij u svom noćnom video obraćanju.


Zelenskij je potpisao zakon istog dana kada ga je usvojio ukrajinski parlament.


Pavlo Vovk, predsjednik suda, napisao je u objavi na Facebooku da je odluka o ukidanju suda čisto politička, donesena na brzinu i zbog koje će “oni koji joj danas plješću uskoro zažaliti”.


Američki State Department priopćio je da je Washington uveo sankcije Vovku “zbog traženja mita u zamjenu za upletanje u sudske i druge javne procese”.


Slučaj korupcije protiv Vovka poslan je ukrajinskom visokom sudu za borbu protiv korupcije ovog ljeta, nakon što su slučajevi protiv njega godinama bili blokirani.


Ukrajinski nacionalni ured za borbu protiv korupcije (NABU) priopćio je da su 17. lipnja podignute optužnice protiv Vovka, dvojice njegovih zamjenika, četvorice sudaca i četiri druge osobe, uključujući čelnika državne pravosudne uprave.


Optuženi su “djelovali u okviru zločinačke organizacije” koju je vodio Vovk s ciljem preuzimanja državne vlasti putem kontrole nad pravosudnim tijelima i namjernog ometanja njihovog rada, naveo je NABU.


U istrazi je prikupljeno više od 16.000 sati prisluškivanja, rekao je NABU.


Europska unija u lipnju je dala svoj blagoslov Ukrajini i susjednoj Moldaviji da se pridruže bloku, što je početak procesa koji bi mogao potrajati mnogo godina i zahtijeva opsežne reforme za ispunjavanje standarda od pravosudne politike do financijskih usluga i sigurnosti hrane.