Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Zašto Vlada nije donijela odluka da se humanitarne organizacije oslobode plaćanja PDV-a?

19.01.2021. 12:27


Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak na aktualnom prijepodnevu u Saboru kako nema nedodirljivih kada je u pitanju korupcija.
“Nema nedodirljivih, kome to dosad nije jasno – trebalo bi im to biti jasno”, naglasio je Plenković odgovarajući na pitanje Ivane Posavec Krivec (SDP) koja je prozvala HDZ da predvodi korupciju u Zagrebačkoj županiji.
Posavec Krivec podsjetila je i na nedavne Plenkovićeve tvrdnje o tome kako ima “istančane radare” te ga podsjetila na slučajeve u kojima su istaknuti članovi HDZ promakli ispod tog radara, kao i na slučaj sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića.
“Sad vam promiče i Žinić, kojeg iako zarađuje 18.000 kuna i ima četiri nekretnine, država stambeno zbrinjava po cijeni od 100 kuna. Sve ovo govori da ili nemate tako istančane radare ili da uvodite praksu da za odgovorne dužnosti predlažete HDZ-ovce sklone nezakonitom djelovanju i korupcijskim radnjama”, ustvrdila je Posavec Krivec.
Rada Borić (Nova ljevica) pitala je kako je moguće da Vlada nije donijela odluka da se humanitarne organizacije oslobode plaćanja PDV-a . „Zbog toga umjesto četiri mogli smo imati pet kontejnera”’, kazala je Borić.
Plenković  je  rekao da je od ministra financija zatražio očitovanje što se može napraviti podsjetivši na neke druge akcije kada je Vlada vraćala naplaćeni PDV.
Zahvalio je pritom svim volonterima koji su pomogli na Banovini. „Takva društvena solidarnost je pozitiva za ozračje u društvu i to cijenimo”, istaknuo je premijer.
Nikola Grmoja (Most) zaključio je da Plenković nije odgovorio ni na jedno pitanje upućeno iz redova oporbe, već samo na ona unaprijed pripremljena iz redova svoje stranke. Upozorio je i na pitanje ovrha na području pogođenom potresom pitajući zašto Vlada to nije uredila zakonom.
„Odmah smo reagirali da se zastane s aktivnostima vezanim za ovrhe na tom području, prema tome optuživati nas da smo bešćutni i da nemamo empatije ne stoji”, odgovorio je Plenković te otklonio  tvrdnju da su članovi vladajuće većine čitali pripremljena pitanja.
Marijanu Pavličeku (HKS) koji je  protestirao zbog toga što na području Hrvatske još postoje spomenici četničkim okupatorima Plenković je poručio kako mora još puno naučiti o hrvatskom suverenizmu i Hrvatskoj u 2020. i 2021. godini. “Promašili ste nekoliko desetljeća što se tiče generalne aktivnosti kojom se bavite”, kazao je.