Foto: Marin Smolčić
Razvojni centar Ličko-senjske županije u suradnji s predstavnicima iz Stručne podrške Ministarstva poljoprivrede započeo je danas održavanje četverodnevnih radionica s temama „Prerada i dorada voća“. Radionice se sastoje od teorijskog i praktičnog dijela, a namijenjena je uzgajivačima i prerađivačima voća s područja Like. Detalje ove edukacije pojasnio nam je Mile Milković, ravnatelj Razvojnog centra Ličko-senjske županije. -Cilj radionica je kroz teorijski dio informirati sudionike o različitim načinima davanju dodatne vrijednosti njihovom primarnom proizvodu kao i o svim zahtjevima legislative u preradi.
Radionice će se održavati u poluindustrijskom postrojenju našeg Razvojnog centra kako bi se svi sudionici upoznali sa svim mogućim načinima prerade voća i pogodnostima koje naš Razvojni centar nudi. Danas su se okupili predstavnici 12 ličkih OPG-a koji se bave uzgojem voća, svi su sudionici nositelji Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i po završetku radionice dobiti će potvrdu o sudjelovanju. Osim toga svi sudionici koji imaju volju i želju mogu donijeti voćne prerađevine iz vlastite proizvodnje, odnosno iz kućne radinosti na senzorsko ocjenjivanje koje će se održati po završetku radionice, rekao nam je ravnatelj Mile Milković.
Na ovaj način će se na višu razinu dovesti prerada i dorada voća ličkih voćara koji su do sada uglavnom imali praksu na tržište iznositi neobrađeno i svježe ubrano voće. U tom smislu zadnjih je godina sve popularniji uzgoj bobičastih vrsta voća poput maline, kupine, borovnice, aronije, ribizla i jagode. Predavači na ovim radionicama su Dragica Tresk Penezić, Nada Murgić, Ljubomir Peričić, Ozren Hrsto ispred Ministarstva poljoprivrede Stručna podrška, kao i Valentina Zdunić, prehrambeni tehnolog ispred Razvojnog centra Ličko-senjske županije. Kroz praktični dio radionice sudionici će imati priliku primijeniti sve ono što su naučili u teorijskom dijelu. Sa intenzivnijom preradom voća u Lici se započelo tek prošle godine kada su u Razvojnom centru po prvi puta uspješno sušene šljive, napravljen je čips od jabuka i započela proizvodnja brojnih vrsta pekmeza i džemova.

Foto: Marin Smolčić

Foto: Marin Smolčić
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
2. Futsal liga
Malom Parizu mjesni derbi, kriza Sukošana
Zadar & Županija
vrijedno djelo
Plenković će papi darovati knjigu koju je uredila zadarska profesorica
Zadar & Županija
PITANJE SA SKUPŠTINE
Mate Lukić: Županija plaća liječenje Egipćanina optuženog za napastvovanje! Bolnica: Nije istina
KK Zadar
ABA liga, 9. kolo
Košarkašima Zadra večeras u goste stiže Vienna, protivnik po mjeri ali i vrlo opasan
Footopis
MARSEJSKI RULET
Doživjeli su bolno prizemljenje, odgojili su zvijezde, a sada žele svrgnuti ‘kralja’ s trona
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!