Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

RADIONICE

Započele edukacije ličkih voćara kako bi uspješno doradili i preradili svoje proizvode

Autor: Marin Smolčić

04.07.2023. 14:10
Započele edukacije ličkih voćara kako bi uspješno doradili i preradili svoje proizvode

Foto: Marin SmolčićRazvojni centar Ličko-senjske županije u suradnji s predstavnicima iz Stručne podrške Ministarstva poljoprivrede započeo je danas održavanje četverodnevnih radionica s temama „Prerada i dorada voća“. Radionice se sastoje od teorijskog i praktičnog dijela, a namijenjena je uzgajivačima i prerađivačima voća s područja Like. Detalje ove edukacije pojasnio nam je Mile Milković, ravnatelj Razvojnog centra Ličko-senjske županije. -Cilj radionica je kroz teorijski dio informirati sudionike o različitim načinima davanju dodatne vrijednosti njihovom primarnom proizvodu kao i o svim zahtjevima legislative u preradi.


Radionice će se održavati u poluindustrijskom postrojenju našeg Razvojnog centra kako bi se svi sudionici upoznali sa svim mogućim načinima prerade voća i pogodnostima koje naš Razvojni centar nudi. Danas su se okupili predstavnici 12 ličkih OPG-a koji se bave uzgojem voća, svi su sudionici nositelji Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i po završetku radionice dobiti će potvrdu o sudjelovanju. Osim toga svi sudionici koji imaju volju i želju mogu donijeti voćne prerađevine iz vlastite proizvodnje, odnosno iz kućne radinosti na senzorsko ocjenjivanje koje će se održati po završetku radionice, rekao nam je ravnatelj Mile Milković.


Na ovaj način će se na višu razinu dovesti prerada i dorada voća ličkih voćara koji su do sada uglavnom imali praksu na tržište iznositi neobrađeno i svježe ubrano voće. U tom smislu zadnjih je godina sve popularniji uzgoj bobičastih vrsta voća poput maline, kupine, borovnice, aronije, ribizla i jagode. Predavači na ovim radionicama su Dragica Tresk Penezić, Nada Murgić, Ljubomir Peričić, Ozren Hrsto ispred Ministarstva poljoprivrede Stručna podrška, kao i Valentina Zdunić, prehrambeni tehnolog ispred Razvojnog centra Ličko-senjske županije. Kroz praktični dio radionice sudionici će imati priliku primijeniti sve ono što su naučili u teorijskom dijelu. Sa intenzivnijom preradom voća u Lici se započelo tek prošle godine kada su u Razvojnom centru po prvi puta uspješno sušene šljive, napravljen je čips od jabuka i započela proizvodnja brojnih vrsta pekmeza i džemova.


Foto: Marin Smolčić


Foto: Marin Smolčić