Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

OBILAZAK GRADILIŠTA

Bačić u Petrinji: Za projekte utrošeno 70 posto više sredstava od dodijeljenih

Autor: Hina

04.07.2023. 13:37
Bačić u Petrinji: Za projekte utrošeno 70 posto više sredstava od dodijeljenih

Foto: Davor KovačevićZa obilaska gradilišta na području Petrinje, ministar Branko Bačić izjavio je u utorak da je Hrvatska uspješno iskoristila sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a, pa je samo na petrinjskom području za brojne projekte utrošeno čak 70 posto više sredstava od dodijeljenih.


“Realizacija projekata koji se financiraju iz Fonda solidarnosti za zagrebački i petrinjski potres biti će u četvrtak na sjednici Vlade. Za petrinjski potres nam je bilo odobreno 319 milijuna eura, a do kraja predviđenog roka realizirali smo sredstva i dovršili brojne projekte u ukupnom iznosu od 542 milijuna eura, što je 70 posto više od dodijeljenih sredstava”, rekao je novinarima ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.


Nastavak radova financirat će se iz državnog proračuna


Projekti koji nisu dovršeni se nastavljaju, ali će se nastavak radova financirati iz državnog proračuna. Svi radovi koji se odnose na cjelovitu obnovu zgrada javnog sektora financirat će se iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti u ukupnom iznosu od milijardu i 200 milijuna eura. “Kada je u pitanju obnova privatnih objekata, višestambenih zgrada i obiteljskih kuća, Petrinja će u ime RH sporazumom preuzeti obnovu zgrada u centru grada. Zbog toga smo analizirali svaki projekt i dogovorili sastanak u ministarstvu kako bi postupak obnove dodatno ubrzali”, rekao je. Na području Banovine otvoreno je 618 gradilišta te se postupno pojedini projekti završavaju. Nakon donošenja novog Zakona o obnovi i Zakona o ustrojstvu državnih tijela, ministarstvo je integriralo Fond za obnovu Grada Zagreba i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, čime je značajno ubrzano donošenje rješenja o obnovi.
“Nažalost, tu dinamiku ne prate u dovoljnoj mjeri izvođači radova, pa se osjeća njihov nedostatak. Ponuda projekata je ukupne vrijednosti od oko sedam milijardi eura, a tu dinamiku građevinska operativa ne može pratiti”, kaže Bačić. Govoreći o slučaju prekida radova na izgradnji nove osnovne škole u Petrinji, koju grade Mađari, navodno jer RH ne želi platiti PDV, poručio je kako nema projekta koji se uz angažman Vlade neće dovršiti.


U dogovoru s predstavnicima mađarske Vlade dogovara se nastavak radova, a hrvatska Vlada spremna je osigurati sva dodatna sredstva, kroz PDV ili sufinanciranje. Izrazio je uvjerenje da će škola biti dovršena već do početka nove školske godine.


U Petrinji prijavili radove u iznosu od 45 milijuna eura 


Prije obilaska gradilišta, Bačić je održao  sastanak s petrinjskom gradonačelnicom Magdalenom Komes, koja je izvijestila da se obnavlja 25 zgrada kao pojedinačno zaštićeno dobro u središtu Petrinje, te dodatnih 40 objekata za koje je u tijeku postupak nabave.


“Prijavili smo radove u iznosu od 45 milijuna eura, a do 30. lipnja ostvareno je 24 milijuna eura. Radovi ne prestaju, ali će se sada financirati iz državnih izvora. Odvijaju se dobrim tempom pa očekujemo da će biti završeni u predviđenim rokovima”, rekla je Komes.


Bačić je obišao radove na konstrukcijskoj obnovi petrinjske Galerije “Krsto Hegedušić”, Gradske vijećnice, te zaštićenih zgrada na Trgu dr. Franje Tuđmana. Također su obišli radove na vodoopskrbnoj mreži, projekt Popova šuma, čija je vrijednost 1,46 milijuna eura, a završit će se do kraja srpnja.