Mađarsko kulturno umjetničko društvo “Čardaš” u zadarskom hotelu “Iž” održalo je svoju tradicionalnu mađarsku večer. Uz mađarski gastrostol te pjesmu, ples i poeziju, zadarski Mađari oživili su svoju kulturu i običaje. Mađarskoj večeri u Zadru, pridružili su se i ostali pripadnici nacionalnih manjina, Slovenci, Bošnjaci, Srbi, Makedonci, Albanci i Talijani.
Olga Grdić, predsjednica Mađarskog kulturno umjetničkog društva “Čardaš”, koje okuplja pedesetak članova, tom je prilikom podsjetila da u Zadarskoj županiji živi više od stotinu Mađara. Tradicionalnu mađarsku večeru, organiziraju jednom godišnje, najčešće sredinom jeseni. Pripadnici mađarske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji, okupljali bi se i češće, no kako navodi Olga Grdić jednostavno nemaju gdje.
– Iako “Čardaš” u Zadru postoji već 10 godina još uvijek nemamo svoj prostor za okupljanje. Stoga, nalazimo se gdje stignemo, po kafićima, kućama… što nije nikakvo rješenje. Kucali smo na različita vrata, no odgovor nikakav nismo dobili. Ovako, jednom godišnje organiziramo večeru, gdje se nađemo u nešto većem broju te družeći se uz hranu, piće, pjesmu, ples i poeziju, prisjetimo mađarske kulture i običaja, kaže Olga Grdić, dodajući da bi se Mađari u Zadru družili mnogo više kad bi imali svoje prostorije dok ovako, “Čardaš” se pomalo osipa.
Unatoč tome, rade koliko im to dopuštaju postojeće mogućnosti. U stalnom su kontaktu s mađarskim turističkim agencijama i udrugama, preko kojih u Zadar godišnje dovode 15 do 20 tisuća Mađara. Inače, mnogi članovi “Čardaša” rade kao turistički vodiči i prevoditelji.
– Naš materinji jezik je mađarski, no ponosni smo što živimo u Hrvatskoj i što je naš službeni jezik hrvatski. Volimo svoje, no poštujemo tuđe. Prihvaćamo kulturu i običaje u Hrvatskoj, a na mnogim područjima života ispreplećemo ih našom, mađarskom tradicijom. Za to je najbolji možda primjer gastonomija, gdje smo mađarske specijalitete spojili s dalmatinskim i dobili delicije, koje laskaju oku i nepcu, kaže Grdić, pokazujući na pogačice sa sirom, čvarke, pečeni odojak koji su na stolu servirani uz kruh pečen ispod peke, dalmatinski pršut, sir i masline.
Od slatkoga, vrijedne ruke mađarskih domaćica pripremile kuglofe, londonere, šnite od naranča… Uz stol prepun raznovrsnih delicija i glazbu za koju su zaslužni supružnici Olga i Milan Barbir, u hotelu “Iž”, Mađari su zaplesali i tradicionalni čardaš, kao su nekad činili njihovi preci, vjerujući da će mađarske običaje i kulturu nastaviti slijediti i mlađe generacije, njihova djeca i unučad.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ozljeda
Real Madrid potvrdio da je Vinicius Junior neće igrati protiv Liverpoola
Zadar
direktorica tz-a
Marija Dejanović nakon vrijedne nagrade: ’Nagrada mi je vjetar u leđa za daljnji doprinos ninskom turizmu’
Plodovi zemlje i mora
prva procjena
Očekuje se pad vrijednosti realnog dohotka u poljoprivredi
Nogomet
TRENER CITYJA
Guardiola o krizi u klubu: “U ovom trenutku nismo spremni za velike stvari”
Zadar
VODOVOD JAVLJA
VAŽNA OBAVIJEST Zbog radova dio Dikla tri dana bez vode!
Crna Kronika
strava u slavoniji
Nasred ulice izboden muškarac, preminuo u bolnici
Županija
kupnja
I ovu nedjelju otvoren određen broj trgovina u Zadru i županiji, donosimo popis
Zadar
glazbena diva
[FOTO] Doris Dragović napravila pravi spektakl na Višnjiku
Zadar
U OBJEKTIVU
MODNA ANALIZA Gradske ulice i ove su subote bile pune odličnih street style komada
Zadar
OBAVIJEST HEP-A