ponedjeljak, 25. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarski Mađari oživili svoju kulturu i običaje

30.10.2011. 23:00
Zadarski Mađari oživili svoju kulturu i običaje


Mađarsko kulturno umjetničko društvo “Čardaš” u zadarskom hotelu “Iž” održalo je svoju tradicionalnu mađarsku večer. Uz mađarski gastrostol te pjesmu, ples i poeziju, zadarski Mađari oživili su svoju kulturu i običaje. Mađarskoj večeri u Zadru, pridružili su se i ostali pripadnici nacionalnih manjina, Slovenci, Bošnjaci, Srbi, Makedonci, Albanci i Talijani.
Olga Grdić, predsjednica Mađarskog kulturno umjetničkog društva “Čardaš”, koje okuplja pedesetak članova, tom je prilikom podsjetila da u Zadarskoj županiji živi više od stotinu Mađara. Tradicionalnu mađarsku večeru, organiziraju jednom godišnje, najčešće sredinom jeseni. Pripadnici mađarske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji, okupljali bi se i češće, no kako navodi Olga Grdić jednostavno nemaju gdje.
– Iako “Čardaš” u Zadru postoji već 10 godina još uvijek nemamo svoj prostor za okupljanje. Stoga, nalazimo se gdje stignemo, po kafićima, kućama… što nije nikakvo rješenje. Kucali smo na različita vrata, no odgovor nikakav nismo dobili. Ovako, jednom godišnje organiziramo večeru, gdje se nađemo u nešto većem broju te družeći se uz hranu, piće, pjesmu, ples i poeziju, prisjetimo mađarske kulture i običaja, kaže Olga Grdić, dodajući da bi se Mađari u Zadru družili mnogo više kad bi imali svoje prostorije dok ovako, “Čardaš” se pomalo osipa.
Unatoč tome, rade koliko im to dopuštaju postojeće mogućnosti. U stalnom su kontaktu s mađarskim turističkim agencijama i udrugama, preko kojih u Zadar godišnje dovode 15 do 20 tisuća Mađara. Inače, mnogi članovi “Čardaša” rade kao turistički vodiči i prevoditelji.
– Naš materinji jezik je mađarski, no ponosni smo što živimo u Hrvatskoj i što je naš službeni jezik hrvatski. Volimo svoje, no poštujemo tuđe. Prihvaćamo kulturu i običaje u Hrvatskoj, a na mnogim područjima života ispreplećemo ih našom, mađarskom tradicijom. Za to je najbolji možda primjer gastonomija, gdje smo mađarske specijalitete spojili s dalmatinskim i dobili delicije, koje laskaju oku i nepcu, kaže Grdić, pokazujući na pogačice sa sirom, čvarke, pečeni odojak koji su na stolu servirani uz kruh pečen ispod peke, dalmatinski pršut, sir i masline.
Od slatkoga, vrijedne ruke mađarskih domaćica pripremile kuglofe, londonere, šnite od naranča… Uz stol prepun raznovrsnih delicija i glazbu za koju su zaslužni supružnici Olga i Milan Barbir, u hotelu “Iž”, Mađari su zaplesali i tradicionalni čardaš, kao su nekad činili njihovi preci, vjerujući da će mađarske običaje i kulturu nastaviti slijediti i mlađe generacije, njihova djeca i unučad.