Foto: Adam VIDAS
Ovo je završetak osposobljavanja prve grupe polaznika od kojih je njih deset prekvalificirano u barmene, a deset u kuhare. Ovim potezom oni su prvenstveno povećali svoje šanse za zaposlenjem. Obrazovanje je vršilo Suvremeno učilište iz Splita, jer, s obzirom da je riječ o verificiranim programima, na našem području nemamo adekvatnog učilišta, pojasnio je Željko Marić
Svečana dodjela uvjerenja o osposobljenosti za barmene i kuhare polaznicima koje je na osposobljavanje uputio Hrvatski zavod za zapošljavanje područna služba Zadar, upriličena je danas u hotelu Adriana. Polaznici su ovom prilikom na terasi hotela prezentirali svoja novostečena znanja u pripremanju i posluživanju vrhunskih delicija, a ovoj su svečanosti nazočili predstavnici zadarskog HZZ-a, predstavnici Falkensteiner Hotels & Resorts Borik, Suvremenog učilišta u Splitu te predstavnici Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Zadarske županije.
Suvremeno učilište u Splitu
Kako je pojasnio Željko Marić, pročelnik zadarske područne službe HZZ-a, osposobljavanje, odnosno prekvalifikacija polaznika za zanimanja koja će im pružiti veće šanse za zaposlenje, kontinuirani je proces kojeg provodi HZZ.
– Ovo je završetak osposobljavanja prve grupe polaznika od kojih je njih deset prekvalificirano u barmene, a deset u kuhare. Ovim potezom oni su prvenstveno povećali svoje šanse za zaposlenjem. Obrazovanje je vršilo Suvremeno učilište iz Splita, jer, s obzirom da je riječ o verificiranim programima, na našem području nemamo adekvatnog učilišta, pojasnio je Marić, napomenuvši kako je početak turističke sezone već sada rezultirao smanjenjem nezaposlenih na Zavodu na zapošljavanje, a to dokazuju statistike prema kojima je u svibnju Područna služba Zadar evidentirala za 7,25 posto manje nezaposlenih u odnosu na travanj.
Antun Nišević, specijalizirani kuhar i predavač na Suvremenom učilištu u Splitu, posljednjih je mjesec i pol dana te ukupno 180 sati teorijskog i praktičnog dijela nastave, radio s polaznicima u prostoru hotela Falkensteiner Hotels & Resorts Borik, a danas je zajedno s njima prezentirao sve ono što su za vrijeme obrazovanja usavršili.
– Sve ovo vrijeme koje sam proveo u Zadru bilo mi je izuzetno ugodno, a ovi ljudi, polaznici, pokazali su najprije one prave ljudske vrijednosti te potom i kuharske vještine i ogromnu želju za izučavanjem ovog zanimanja. Jako sam zadovoljan s njima i svime što su pokazali i ovom prilikom naučili, a smatram da je sve ovo jako dobar preduvjet za budući razvitak našeg turizma, kazao je Nišević, naglasivši kako, iako je sezona već otpočela, smatra da svi ovi polaznici još uvijek imaju šanse za zapošljavanjem i u ovo godini.
Priučena radna snaga
Kako je kazao, njihov daljnji razvitak uvelike ovisi i o osobama s kojima će raditi, pa im stoga savjetuje da se potrude za svoje poslodavce pronaći stručnjake. Među polaznicima bilo je osoba različitih zanimanja, od trgovaca, turističkih tehničara, modnih dizajnera i slično, ali i onih sa završenom samo osnovnom školom.
Prije same podjele uvjerenja, prisutnima se pozdravnim riječima i iskrenim čestitkama obratio najprije Željko Marić, a zatim i Milivoj Jerkunica, direktor Suvremenog sveučilišta u Splitu te Jerolim Uroda, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Zadarske županije i spomenuti predavač Antun Nišević.
– Uistinu sam sretan što se danas nalazim ovdje kako bismo svi zajedno čestitali našim polaznicima i uručili im diplome. Polaznicima od srca čestitam na uspješnom završetku ovog obrazovanja, a želim se zahvaliti i svima onima koji su sudjeovali u organizaciji i realizaciji ovog projekta. U prvom redu to je zadarski HZZ, koji su u nama prepoznali partnera i za kojeg se nadam da ćemo i u budućnosti ovako uspješno surađivati, kazao je Jerkunica, spomenuvši kako osim za Zadrom, Suvremeno učilište iz Splita na jednak način surađuje s još tri županije te je najavio kako nakon ovoga uskoro slijedi obrazovanje za zanimanje wellness terapeut za koje je prijavljeno 15 zadarskih polaznika, mahom djevojaka.
– Zadarska županija već neko vrijeme smatra kako je ovo postala nužnost i zato nam je drago da smo konačno krenuli u rješavanje tog problema, a to je nekvalitetna i priučena ugostiteljska radna snaga. Ovo je jedan od prvih koraka da postanemo kvalitetan turistički kadar kakav i priliči turističkoj zemlji. Naša je želja da s ovim nastavimo i u budućnosti, kazao je Uroda, nakon čega je uslijedila i dodjela, a potom i degustacija ukusnih delicija i osvježavajućih koktela koje su spravili novi zadarski barmeni.
najnovije
najčitanije
Zadar
Prgodan program
Makedonsko kulturno društvo Biljana upriličilo program »Ususret Uskrsu«
Košarka
NBA liga
Cleveland zadnji sudionik drugog kruga, sada ih čeka Boston
Hrvatska
BIVŠA MOSTOVKA
Marija Selak Raspudić gostovala u Nu2: Nisam zbog toga sretna, ali zabrana pobačaja nije rješenje
Nogomet
HNL
Dinamo pobijedio kod Rijeke 2-1 i pobjegao na +4
Sport
Miris oktana
NAGRADA GRADA ZADRA Vesela utrka u kojoj su Fićo i Tesla jedan uz drugoga
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozivam vas da neumorno njegujemo potrebu za narodnim jedinstvom
Zadar
Rekordne brojke
[FOTO] Završeno 11. izdanje Wings for Life utrke, pobjednici u Zadru Kristijan Rubinić i Nataša Šustić
Zadar & Županija
Velika utrka
FOTO Točno u 13 sati krenula utrka Wings for Life, 8000 sudionika trče za one koji ne mogu
Zadar
Vremeplov
FOTO Zadar postao pravo središte svijeta oldtimera
Zadar
Poseban dan