ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U Lovincu

Izložba „Šuma okom šumara“ najbolji pokazatelj kako se treba odnositi prema okolišu

Autor: Marin Smolčić

21.04.2023. 18:49
Izložba „Šuma okom šumara“ najbolji pokazatelj kako se treba odnositi prema okolišu

Foto: Marin SmolčićPovodom Dana planeta Zemlje dvorana Kulturno-informativnog centra Lovinac bila je domaćin svečanog otvaranja izložbe fotografija pod nazivom „Šuma okom šumara“. U nazočnosti učenika osnovne škole i djece iz vrtića o važnosti Dana planeta Zemlje i mjesta šuma kao važnog segmenta života svih živih bića govorile su  predsjednica gospićkog ogranka Šumarskog društva Valentina Kulaš i potpredsjednica ove asocijacije na nacionalnoj razini Mandica Dasović koja je predstavila izložbu s 50-ak izabranih fotografija.


– Još je 2020. godine u zgradi  Europa Building u Briselu  povodom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom otvorena  retrospektivna izložba „Šuma okom šumara“  sastavljena od 18 fotografijha sa dosadašnjih salona. Bila je to izložba kao jedan od najvećih  promotora hrvatskog šumarstva i šumarske struke u zemlji i u svijetu, a samim tim i ogromno priznanje našim šumarskim stručnjacima koji su svojim održivim načinom gospodarenja kroz stoljeća  uspjeli sačuvati naše šume  u prirodno obnovljivom stanju.


Svaka od ovih fotografija predstavlja jedan jedinstveni i neprocijenjivi trenutak u prirodi koji zahvaljujući šumarima i njihovom foto-aparatu ostaje zauvijek sačuvan, napomenula je Mandica Dasović iz Uprave šuma Gospić.
Današnjoj izložbi nazočio i proglasio je otvorenom  načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić koji se također osvrnuo na važnost očuvanja okoliša i prirodnih staništa svih životinjskih vrsta. Ovakve izložbe šumara već dugo vremena imaju međunarodni karakter jer ih obogaćuju autori  iz Njemačke, Italije, BiH, Slovenije, Austrije, Češke, Kanade, Slovačke  i Hrvatske.