Budući majstori kuhari pripremali su menije od pet sljedova jela (hladno predjelo, juha, toplo predjelo, glavno jelo i desert) koje je ocjenjivala komisija za polaganje majstorskog ispita u zvanju kuhar, na čelu s Renatom Kraljevom. Uz Kraljeva, u komisiju su Petar Pera i Branko Tičić
Šestero kandidata, koji u proljetnom roku polažu majstorski ispit za zvanje majstor kuhar, položilo je praktični dio ispita. Polaganje ispita u subotu je održano u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskog školi u Zadru.
Budući majstori kuhari pripremali su menije od pet sljedova jela (hladno predjelo, juha, toplo predjelo, glavno jelo i desert) koje je ocjenjivala komisija za polaganje majstorskog ispita u zvanju kuhar, na čelu s Renatom Kraljevom. Uz Kraljeva, u komisiju su Petar Pera i Branko Tičić. Za pripremu menija od pet sljedova, kandidati su imali pet sati.
– Na majstorskom ispitu za zvanje majstor kuhar imamo šestero kandidata. Sada su izašli na praktični dio ispita, koji su svi položili. Meniji su bili sastavljeni od mesnih i ribljih jela, koje su kandidati uspješno pripremili. Naravno, neke stvari se uvijek mogu i bolje napraviti, no kardinalnih pogrešaka nije bilo, kaže Kraljev, predsjednik komisije, koji je zadovoljan onim što su kandidati za majstore kuhare pripremili u praktičnom dijelu ispita.
Lidija Udiljak iz Ureda za strukovno obrazovanje u Obrtničkoj komori Zadarske županije, pojašnjava da je riječ o prvom ispitnom roku za majstore kuhare u ovoj godini. Sljedeći rok je u studenom. Petero od šestero budućih majstora kuhara, koji su u subotu polagali praktični dio ispita, je iz Zadarske županije. Jedan kandidat je iz Splitsko-dalmatinske županije.
– Ovoga puta na majstorskom ispitu imamo 4 žene i 2 muškarca. U principu uvijek je riječ o mještovitoj ekipi. Posljednjih godina raste interes za zvanje kuhara. To je djelom zasluga popularizacije gastronomije i kulinarstva kroz medije, prije svega tipa reality show, ali i različite emisije… Na porast interesa utječe i činjenica da je riječ o deficitarnom zanimanju pa ga kao takvo dijelom stipendira ministarstvo, kaže Lidija Udiljak, dodajući da u ovom slučaju majstorski ispit za kuhara košta 2.600 kuna, od čega ministarstvo vraća 80 posto. Majstorski ispit kuharima otvara nove mogućnosti, mogu otvoriti restoran ili samostalno ga voditi. Osim toga, prema Zakonu o obrtu, svaki od njih, ukoliko želi može primati naučnike. Uvjet za pristupanje majstorskom ispitu je završeno srednjoškolsko obrazovanje za kuhara i dvije kuharske prakse. Oni, koji nisu završili srednju školu za kuhara, također mogu polagati majstorski ispit za kuhara, no prije toga moraju raditi tri godine kao kuhari.
– Treba nam što više kuhara, osobito onih s majstorskim zvanjem. To jamči kvalitetniji kadar, a time i kvalitetnije ugostiteljstvo u Hrvatskoj, zaključuje Udiljak.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
PRVOMAJSKI PRAZNICI
Iskusite vrhunski “Pag na meniju” doživljaj
Zadar & Županija
RELIKVIJA
Svečana proslava Svetog Trna u Pagu ove subote
Zadar & Županija
JAVLJA HEP
Brojne ulice u Zadru i županiji dio utorka bez struje
Hrvatska
FINANCIJSKO TRŽIŠTE
Hrvati i dalje više vjeruju bankama nego dionicama. Ulagačke alternative ih baš i ne zanimaju
Hrvatska
DIP
Milanoviću uručeni konačni rezultati izbora, kreće rok od 20 dana za konstituiranje Sabora
Zadar
NAŠ ZADAR
Popularna zadarska stranica oduševila snimkom s vjenčanja: ‘Ne bude li mi ovakav pir, neću se udavat’
Zadar
Fra Andrija Bilokapić
Dobitnik županijske Nagrade za životno djelo: ‘Abortus, transrodnost, eutanazija, sve su to bolesti našega društva’
Zadar
NESREĆA
[FOTO] Nesreća kod City Gallerie, auto se zabio u stup
Crna Kronika
KRAĐA
BIZARNA KRAĐA U LISIČIĆU Zatečen kako vadi i krade kamene ploče
Županija
MAMAC MANIFESTACIJA