Subota, 30. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Vukobal i Kolo tkanja vrijedni oko 1,8 milijuna kuna

22.07.2020. 14:07


U sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti koji je dio Intervencijskog plana Grada Benkovca vrijednog 180 milijuna kuna. U posljednjih 15-ak dana provedeno je 13 od 15 početnih konferencija. Posljednje dvije u četvrtak predvečer, 20. srpnja 2020., na malonogometnom igralištu u Vukšiću.
– Riječ je o jednogodišnjim projektima Vukobal i Kolo tkanja vrijednim oko 1,8 milijuna kuna koje u 100-postotnom iznosu financira EU. U projektima na godinu dana zaposlenje su pronašle dvije mlade žene, Marina Pandžić putem udruge Mali koraci i Anita Salama putem Zavičajnog muzeja Benkovac, kazala je voditeljica Josipa Rubelj, viša stručna suradnica u Gradu Benkovcu, asistentica na provođenju Intervencijskog plana.
Vukšić je prije Domovinskog rata imao 810 stanovnika, 663 ili 85 posto Hrvata i 112 ili 15 posto Srba. Danas broji 513 stanovnika, a gotovo svi su Hrvati.


Dezinficijensi i liste nazočnih
– Jednogodišnji projekti usmjereni su na podizanje kvalitete života, ponajprije djece i mladeži, ali i odraslih. Opći cilj projekta je osnaživanje mladih iz ruralnog, ratom zahvaćenog područja i podizanje kvalitete njihova kulturno-umjetničkog i športskog života te osiguravanje jednakih mogućnosti za mlade, naglasio je Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika.
Početne konferencije održane su shodno epidemiološkim mjerama, a osim dezinficijensa na ulazu u igralište vukšićke cure, Ema Dubravica i Mihaela Ledenko, brinule su da se svi bez iznimke upišu na listu nazočnih, zlu ne trebalo.
– Projektom Vukobal u vrijednosti 973.904 kune kroz provedbu programa male škole nogometa za 30 djece i mladih od sedam do 24 godine na igralištu u Vukšiću, male škole plesa u Benkovcu za 30 djece i mladih od šest do 15 godina te škole učenja za 30 djece i mladih od sedam do 18 godina, također u Benkovcu, želi se djeci i mladima obogatiti društveni život i ponuditi športske i edukativne aktivnosti, rekla je Marina Pandžić, voditeljica projekta Vukobal.
Vrijeme provedbe projekta »Vukobal« je od 2. srpnja 2020. do 2. srpnja 2021.


Cijeli svijet pred njima
– U sklopu projekta jedna osoba će se u HNS-u educirati za trenera kako bi mogla nastaviti raditi s djecom i mladima, dok će se iduće godine organizirati malonogometni turnir, najavila je Pandžić.
Nositelj projekta je Športsko društvo Vukšić predsjednika Zorana Ledenka, dok je partner Udruga za djecu, mlade i obitelj »Mali koraci« iz Benkovca predsjednice Marije Mijić.
– O projektu razmišljamo već nekoliko godina, ali je bio problem novac. Sad smo putem Interventnog plana i ovog programa došli do novca i cijeli svijet je pred nama, kazao je Zoran Ledenko, predsjednik Športskog društva Vukšić.
Ledenko je zahvalio svima koji su im pomogli u pisanju projekta za aplikaciju na natječaj, poglavito Josipi Rubelj i Marini Pandžić.
– Želja nam je da se djeca i mladež bave športom, međusobno druže. Na taj način djecu i mladež će se dodatno motivirati da pokušaju napraviti određene promjene u društvu kako bi se što više ljudi, bez razliku na spol i starosnu dob uključilo u rekreativni šport, navodi Ledenko.
Projekt Kolo tkanja financiran je bespovratnim sredstvima u iznosu od 766,328 kuna. Vrijeme provedbe projekta je od 3. srpnja 2020. do 3. srpnja 2021.
Obnoviti bogato nasljeđe
– Cilj projekta je razvoj i unapređenje kulturnih i umjetničkih aktivnosti na području koje pokriva Grad Benkovac, revitalizacija tradicije izrade narodnih nošnji, istaknula je Anita Salama, voditeljica projekta.
U sklopu projekta 10 žena će se osposobiti za šivanje nošnji kao za rad na tkalačkom stanu, dok će minimalno 20 djece iz Osnovne škole Vukšić sudjelovati na kreativnim radionicama vezanim za izradu narodne nošnje.
– Ne samo da te navedene radionice o izradi narodnih nošnji i vezenju motiva za narodne nošnje naše bogato nasljeđe vade iz zaborava, već okupljaju ljude oko kulture i potiču mladež da u tome sudjeluje, zaključila je Josipa Tadić, predsjednica KUD-a Vukšić.
U kulturno-umjetničkom programu nastupio je KUD Vukšić, folklorne sekcije mladih i odraslih folkloraša. A nakon prezentacije projektnih aktivnosti te prikaza rada u maloj školi nogometa za sve nazočne organiziran je domjenak.
 


Radionica vezenja četverokuka


U sklopu projekta Kolo tkanja održat će se radionica za šivanje nošnji kao za rad na tkalačkom stanu, ali i radionica tradicijskog veza četverokuke, motiva koji kroz prošlost krase nošnje, svirale, diple, tronošce i kolijevke Ravnih kotara i Bukovice.
Četverokuka je najznakovitiji osnovni motiv veza. To je ukrašeni križ, kao simbol nade i zaštite, s četiri zaobljene kuke. Oblikovan je u najrazličitijim varijacijama, od dvokuke do tridesetšesterokuke. Svi dijelovi narodne nošnje Bukovice i Ravnih kotara bogato su ukrašeni ovim vezovima, rekao je okupljenima Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja, istaknuvši kako je prije desetak godina pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Grada Benkovca u Zavičajnom muzeju Benkovac u Kaštel Benkoviću održana uspješna radionica veza četverokuke.