ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

VOĆNI TRG Mjesto okupljanja i zajedničke brige o voćnjaku

26.01.2019. 15:34
VOĆNI TRG Mjesto okupljanja  i zajedničke brige  o voćnjaku


Prigodnom svečanošću jučer je u zaseoku Brdarići u Poljicima otvoren Voćni trg, prvi uopće imenovani trg ili ulica u ovom  multinacionalnom naselju u sastavu Općine Vrsi.  Riječ je o zajedničkom projektu INE d.d., LAG-a Laura i Općine Vrsi.
Projekt je vrijednosti oko 30.000 kuna, INA je sudjelovala s 22.800 kuna, a preostala sredstva, uključujući i radove, su pod ingerencijom  Općine Vrsi.
– Projekt LAG-a Bura, Voćni Trg u Poljicima izabran je kao jedan od  pobjedničkih projekata natječaja INA Zeleni pojas 2018 godine. Sveukupno je zaprimljeno 169 projektnih prijava, projekt Voćni Trg je izabran kao drugi na rang listi, ponosno će Ana Škara, voditeljica LAG-a  Bura.
Simboličnim presijecanjem vrpce Voćni trg je otvorio 12-godišnji David Babac iz Poljica, učenik OŠ Zadarski otoci u Zadru. David je zbog  bolesti kralježnice u invalidskim kolicima, a školu pohađa po redovitom programu.
– Kako u Poljicima nema centralnog trga niti okupljališta za stanovništvo nastojali smo oživjeti ovaj zapušteni prostor. Voćni trg će služiti  kao mjesto okupljališta stanovništva i djece, mjesto zajedničke brige o  voćnjaku, a biciklisti će imati prigodno mjesto za odmor gdje će moći i  napuniti mobitele, prijenosna računala, naglasila je Škara zahvalivši se  pritom INI na financijskoj potpori i Nevenu Poklepoviću iz INA kluba  volontera, Općini Vrsi, načelniku Luki Periniću, komunalnoj tvrtki Vrsi  infrastruktura direktora Andrije Papića, volonteru Šimi Stojaku i drugima.
Sadnice smokava su posađene uz rub prostora, a plodove će ravnomjerno dijeliti stanovnici i njihovi gosti po principu a na principu  "food sharing and shared economy" (dijeljenje hrane i ekonomije).
– Razmišljajući kako oplemeniti ovaj prostor razgovarali smo a Anom  Škara, voditeljicom LAG-a Bura, i došli do ideje da se ovaj prostor oživi  kao mali trg s zajedničkim voćnjakom, klupom, igralištem, solarnim  panelom, mjestom za bicikle i drugo, rekao je Perinić u prigodnom  obraćanju najavivši pritom skorašnje radove na izgradnji mrtvačnice u  Poljicima.
– Nadamo se da će se ovaj mali trg uklopiti u elemente ruralnog razvoja zelene oaze mjesta Poljica, zelenog pojasa i podizanja svijesti o  očuvanju zajedničkog okoliša, Vjerujem da će Voćni trg  proširiti svoju  funkciju, postati mjesto izlaganja lokalnih proizvoda, mjesto za odmor  i djecu, poručio je Neven Poklepović iz INA kluba volontera.
U kulturno umjetničkom programu sudjelovao je KUD Gospa Lurdska iz Poljica, dok je zbog povremenih orkanskih udara bure domjenak održan u Boćarskom domu.