Istaknuti restorateri, vinari, mali hotelijeri i novinari imali su priliku nazočiti vatrometu ovdašnje kužine ili kužina, upoznati Zadar i svoje kolege
Gastronauti su “isplovili” iz Zadra uz gromoglasan “vlaški pozdrav” za nepce u restoranu “Kornat”. Renato Kraljev i kolege mu u Kornatu odigrali su složenu zadaću da druženje započeto klasičnom gastropričom zadarskog akvatorija okončaju gastropričom zadarskog zaleđa. U međuvrmenu su kolege iz šest restorana i konoba s Poluotoka u to poslagale raznorazne zalogaje u priči koju je malo tko mogao pratiti u cijelom trajanju.
Dakle, gastronauti, odnosno Udruženje restoratera došlo je u dogovoru s kolegama napokon i do Zadra, odnosno predstavljanja i upoznavanja s gastroponudom, pričom, ambijentom i prilikama u Zadru. Riječ je o “karavani” čija brojnost i sastav dijelom osciliraju, ali je obuhvatila sedamdesetak vlasnika restorana, obiteljskih hotela ili vinara, odnosno poznavatelja i promicatelja navedenog, u što spadaju i kolege turistički novinari, uz dio tvrtki koje redovito sponzoriraju ovakve susrete, a ovo su im važni klijenti.
– Zadar ćemo sigurno pamtiti. Iako ga svi i znamo i ovdje smo bili i družili se, ovakav boravak je nešto drugo i neponovljivo. Sretni smo što širimo gastronautsku obitelj i što će nam se nekoliko zadarskih kolega pridružiti u članstvu i budućim obilascima. Stekli smo dobre spoznaje i vidimo da je Zadar na pravom putu. Nikakvo čudo da je riječ o gradu koji je među istaknutijim sredinama u Hrvatskoj, kazao je sinoć kolegama u restoranu “Kornat” predsjednik Udruženja restoratera Miro Folnegović.
Restoran “Kornat” je dobio zadatak predstaviti vlašku “spizu” s naglaskom na tuki, a gostima je odmah objašnjeno, pojašnjeno da se tuka između ostaloga zove i pura.
Predstavljanje je otvoreno posedarskim pršutom i autohtonim vlaškim sirom škripavcem. Nakon toga je slijedila juha od čičvarde (također autohtono jelo). Gosti su zatim mogli uživati u tingulu od pulastra, odnosno mladom pijetlu posluženom s palentom. Slijedilo je glavno jelo – kuhana i pod pekom pečena tuka s dinstanim kupusom i restanim krumpirom. Za desert – torta od maraške i sira i – benkovački prisnac – autohtono jelo s ovog područja.
Renato Kraljev je što je kraće mogao gostima najavljivao jela, dok su kolege iz moćnog sustava Agrokora predstavili svoje dvije vinske marke s više proizvoda, odnosno Belje i Agrolagunu, s vrhunskim graševinama, chardonneyima, merlotom …
Zadarska županija prostor je izrazite prirodne i svake druge raznolikosti, protežući se od pučine Jadrana, preko priobalja, Ravnih kotara, Bukovice, do vrleti Velebita i Like, s rijekama ponornicama i tekućicama i najvećim hrvatskim jezerom. Takav raspored prostora prati i raspored i navike stanovništva, pa i u prehrani. Teško je odraziti svu tu raznolikost, ali su zadarski ugostitelji udruživši se i ne štedeći srce pred svojim kolegama pokazali golem dio tog bogatstva, od nedirnutih tradicijskih jela do najnovnijih kreacija na izvornim temeljima i sastojcima. Nismo prikazali ono što zasad i ne možemo – paletu ovdašnjih vina.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE