Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

“Vaši Zadrani nepokolebljivo su znali da ste nevini i pravedni”

Autor: Siniša Klarica

23.11.2012. 23:00
“Vaši Zadrani nepokolebljivo su znali da ste nevini i pravedni”

Foto: PIXSELL



Nakon jedanaest godina progonstva, uzništva i patnje, general Ante Gotovina konačno je danas preuzeo povelju počasnog građanina Grada Zadra. Uz titulu počasnog građanina general je preuzeo i nagradu grada Zadra koja mu je dodijeljena povodu Dana grada i blagdana Sv. Krševa.
U vrlo kratkoj zahvali, Gotovina se se najprije zahvalio predsjedniku GV Zadra iz 2001. Davoru Arasu i tadašnjeg gradonačelniku Božidaru Kalmeti, te svim vijećnicima gradskog vijeća. General je kazao da je prošlo 12 godina od kad nije mogao doći u Zadar, njegov grad, te je čestitao i ostalim dobitnicima najvišeg gradskog priznanja. Koliko general Gotovina znači Zadraninma posebice je bilo vidljivo kad je ušao u kazališnu dvoranu i kad su svi nazočni ustali i velikim aplauzom pozdravili, već sad se može reći, jednu od sigurno najvažnijih povjesnih ličnosti ovog grada. Danas je poseban dan u Zadru, rekao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić. Slavimo Dan našega Grada i slobodu našega počasnog građanina generala Ante Gotovine zaželjvši svima da im što duže traje ovaj poseban i uzvišen osjećaj.
Uz generala Gotovinu, nagradu za životno djelo dobili su prof. dr. sci Vjekoslav Jerolimov, inače dugogodišnji dekan Stomatološkog fakulteta u Zagrebu i jedan od ponajboljih znanstvenika stomatološke struke u nas. Nagrada za životno djelo došla je u ruke i legendi hrvatskog, a napose zadarskog veslanja Romanu Bajlu. Nagrade Grada Zadra dobili su također i Središnji crkveni gradski zbor, Sveučilište u Zadru, majstor svjetla Kazališta lutaka u Zadru Ivo Nižić, jedan od najpoznatijih ugostitelja Hrvatske Erik Pavin te za doprinos u organizaciji Glazbenih večeri u Donatu muzikologinja Erika Krpan. Grb Grad Zadra dobili su:  Udruga za športsku rekreaciju Loptica, mladi matematički genij Roko Žaja, ronilac Božidar Petani, član ponajbolje svjetske reprezentacije u ronjenju na dah, te najveće filmsko ime Hrvatske svjetski poznati producent Branko Lustig.
Obraćajući se u ime nagrađenih, prof. Jerolimov je kazao kako je posebna čast primiti nagradu u trenutku kad se generalu Gotovini konačno može uručiti povelja počasnog građanina Zadra.
-Zahvaljujem generalu Gotovini što je učinio u ratu, a posebno što sad čini u miru. Osobno, posbeno samn iznenađen kako generala mudro, mirno i odmjereno izjavljuje ovih dana te bi ga zamolio da u ime svih nagrađenih primi posebnu zahvalu i priznanje, rekao je Vjekoslav Jerolimov.
Svećanu sjednicu gradskog vijeća otvorio je predsjednik Živko Kolega, a o dosezima grada okupljenima je govorio gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
–    Posebno srdačno, prepun radosti, pozdravljam našeg počasnog građanina, pobjednika u ratu,  pravednika u miru, gospodina generala Antu Gotovinu. Gospodine generale, radosni smo i presretni što ste nakon 11 godina patnje, progona i pritvora, slobodan čovjek, u svojoj slobodnoj demokratskoj Hrvatskoj. Iznimno je bolno što je sve to skupa bilo neopravdano i bezrazložno. Vaš Zadar i Zadrani, nepokolebljivo su znali da ste nevin i pravedan, ustrajali su kroz čitavo vrijeme vaše patnje u svom uvjerenju, i čitavo vrijeme srcem i dušom bili su uz vas. Radujemo se vašem dolasku u naš lijepi  Zadar, ponosan  grad čiji ste vi počasni građanin.  Obranili ste konačno sebe, ali i dignitet i dostojanstvo obrambenog Domovinskog rata, te Vam i danas u ime svih Zadranki i Zadrana, posebno branitelja i stradalnika, izražavam zahvalnost, privrženost i poštovanje, rekao je obraćajući se genralu Gotovini, gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić
Vrančić je dodao kao je Zadar je u proteklim godinama, slobode i mira, ostvario impresivne rezultate. Obnovljeno zadarsko sveučilište, izgrađen je niz vrtića, škola, uređena je i suvremeno opremljena naša bolnica. Imaju Zadrani, kaže njihov gradonačelnik  i vrhunske sportske sadržaje na Višnjiku, novo Kazalište lutaka, a zadarska kulturna povijesna baština obogaćena je nizom arhitektonskih rješenja poput Pozdrava suncu i Morskih orgulja, uređeni su i izgrađeni brojni gradski trgovi i šetnice, prometnice i sva ostala komunalna infrastrukturi.
–   Lice i izgled Zadra, gospodine generale, značajno se uljepšalo i promijenilo, ali duh ponosnog mediteranskog grada ostao je isti. Svoj posebni doprinos u razvoju Zadra, daju i ljudi koje danas, kao i svake godine, nagrađujemo i odajemo priznanje. Gradimo budućnost u slobodi i demokraciji, zaslugom svih koji su nam je omogućili, ponovno se obratio generalu Gotovini Zvonimir Vrančić.
No, unatoč kriznim vremenima, nastavio je Vrančić, uskoro se otvaraju dva nova vrtića, projektiraju se dvije nove škole, a u pripremi je  26 iznimno vrijednih projekata izgradnje komunalne i društvene infrastrukture našega grada  za Europske fondove. Od prošlogodišnjeg Blagdana sv. Krševana izgrađeni su kilometri novih sustava odvodnje, potpuno i na najsuvremeniji način uređene ulice Put Bokanjca, Benka Benkovića, Domovinskog rata. Počeli su radovi na 8 sekundarnih sustava odvodnje, završeno je uređenje i Poljane Šime Budinića a uskoro će završiti i Trg Petra Zoranića. Filmski festival, govorio je Vrančić, zasigurno ovoljetni  hit na  hrvatskoj kulturnoj sceni, a i Gradska knjižnica, službeno proglašena najboljom u Hrvatskoj.
– Pred Zadrom je, uvjeren sam, lijepa budućnost. Naši strateški projekti su Luka Gaženica, Gospodarska zona Crno, novi turistički kapaciteti i sadržaji, koji će ubrzati gospodarski razvoj i veću zaposlenost. Dodajmo tome i nove projekte razvoja komunalne infrastrukture, gradnju novih škola i vrtića, obnove kulturne i spomeničke baštine. S tim pokrićem svoj pogled optimistično upiremo ka budućnosti, rekao je na kraju gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Svećanoj sjednici nazočili su i ministar obrane Ante Kotromanović te izaslanica predsjdnika Sabora RH Ingrid Antičević Marinović . Također su nazočili i svi saborski zastupnici iz Zadarske županije, a posebno mnogi suborci i generali Hrvatske vojske. U prigodnom programu nastupio je zbor Petar Zoranić, laureati Središnji crkveni zbor te mlada, ali vrlo dobra sopranistica Marija Musap.