Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

PRIRODNI RESURSI

Uvala Zavratnica i Cerovačke špilje prirodni su resursi i biseri sa sve većim brojem poklonika

Autor: Marin Smolčić

04.01.2024. 14:32
Uvala Zavratnica i Cerovačke špilje prirodni su resursi i biseri sa sve većim brojem poklonika

Foto: Marin SmolčićU prvim danima tek započete godine sublimiraju se rezultati i uspjesi svih ustanova u Ličko-senjskoj županiji čije su temeljne zadaće očuvanje i zaštita prirodnih resursa i sadržaja. Park prirode Velebit protekle godine uložio je značajna sredstva i proveo brojne aktivnosti u prirodnim resursima pod njihovom ingerencijom. Za rezultate smo pitali ravnatelja JU Park prirode Velebit Maria Šabana koji u razgovoru nije krio zadovoljstvo postignutim rezultatima, ali i najavio neke nove aktivnosti.


-Prošlu godinu smo okončali s brojem od preko 51 tisuće posjetitelja. Toliko je ljudi kupilo ulaznice da bi vidjelo dva zaštićena sadržaja, uvalu Zavratnicu kod Jablanca i Cerovačke špilje kod Gračaca. U tom smislu svake godine imamo bolje rezultate vezane uz Zavratnicu koju je i ove godine obišlo preko 26 tisuća posjetitelja. Razlog tome su neki novi sadržaji i uređene pristupne staze, dok Zavratnica uvijek i u svako doba godine čini posebnost kojoj se turisti dive. Nakon izgradnje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje i tamo je zabilježeno znatno povećanje broja posjetitelja i prošle godine imali smo više od 20 tisuća ljudi. Uvjeren sam da će najveće i najljepše hrvatske špilje ove godine zabilježiti nove rekorde jer nam se za njihov obilazak već sada bilježe brojne ekskurzije učenika osnovnih i srednjih škola.


Dodamo li ovome da smo za ova dva prirodna bisera već osmislili nove sadržaje, kao i atraktivniji marketinški pristup, uvjern sam da će 2024. godina biti u znaku neusporedivo većeg broja posjetitelja, uvjeren je ravnatelj Parka prirode Velebit Mario Šaban. Ovim predviđanjima treba dodati činjenice kako su ukupni turistički rezultati ove ustanove unatrag nekoliko godina imali jedva polovicu sadašnjih brojki.