Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

SLUČAJ HOTELA ISIAS

U Turskoj počelo prvo veliko suđenje zbog urušavanja zgrada u potresu

Autor: Hina

03.01.2024. 20:37
U Turskoj počelo prvo veliko suđenje zbog urušavanja zgrada u potresu

Foto: ReutersU Turskoj je u srijedu počelo prvo veliko suđenje povezano s izgradnjom zgrada koje su se srušile u katastrofalnom potresu u veljači 2023., u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi, a u ovom slučaju riječ je o hotelu Isias u Adiyamanu. Po turskim medijima, pred sud u Adiyamanu (jugoistok zemlje) izišlo je 11 optuženika među kojima i vlasnik hotela, a optuženi su za “svjesni nemar” tijekom nadziranja izgradnje deseterokatnice koja se urušila u potresu odnijevši u smrt 72 ljudi, od kojih 42 adolescenta, ciparskih Turaka, koji su bili na sportskom natjecanju.


Po optužnici, najmanje jedan od katova hotela bio je ilegalno dodan. Stručno izvješće utvrdilo je i jako lošu kvalitetu korištenog građevinskog materijala. Optuženima prijeti i više od 20 godina zatvora.


Grad Adiyaman smješten je manje od 100 kilometara od epicentra potresa magnitude 7,8 stupnjeva koji se dogodio 6. veljače 2023. Grad je u potresu razoren. U potresu je u Turskoj poginulo više od 50.000 ljudi, a u Siriji 6000.
Više od 260 ljudi koji su sudjelovali u izgradnji zgrada koje su se srušile u potresu uhićeno je, a neki od njih pokušali su pobjeći iz Turske. Graditelj zgrade od 12 katova u Antakyi zvane Renesansna rezidencija, čijih je nekoliko stotina stanara poginuo pod ruševinama, uhićen je na zračnoj luci u Istanbulu 10. veljače dok je pokušavao pobjeći u Crnu Goru.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nije pretrpio političku štetu zbog potresa i nekoliko mjeseci kasnije ponovno je izabran.


Erdogan je za velik broj žrtava u potresu okrivio građevinske poduzetnike koji su platili mjesnim inspektorima kako bi mogli koristiti jeftine materijale i ilegalno dodati katove na zgrade.


Erdoganovi kritičari odgovaraju da je većina glavnih građevinskih tvrtki u zemlji usko povezana s vladajućom strankom AKP.