Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

POSLJEDICE KRIZE

UN žali zbog "znatnog porasta mržnje" u svijetu nakon 7. listopada

Autor: Hina

04.11.2023. 17:27
UN žali zbog

Foto: ReutersUN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Volker Tuerk izrazio je u subotu žaljenje zbog “znatnog porasta mržnje” u svijetu nakon Hamasovih napada 7. listopada.


Tuerk je u priopćenju rekao da žali zbog sve većeg broja slučajeva antisemitizma, islamofobije i drugih oblika govora mržnje.


“Posljedice ove krize (…) vide se posvuda, dehumaniziraju i Palestince i židove. Svjedoci smo znatnog širenja govora mržnje, nasilja i diskriminacije te produbljenja društvenih lomova, polarizacije i nijekanja prava na slobodu govora i mirno okupljanje”, istaknuo je.
“Čuo sam da židovi i muslimani govore da nisu sigurni i to me žalosti”, dodao je UN-ov dužnosnik.


Izraelska vojska je okružila glavni grad pojasa Gaze, pokušavajući uništiti Hamas i odgovoriti na napade 7. listopada u kojima je, po podacima izraelskih vlasti, ubijeno oko 1400 ljudi u Izraelu, uglavnom civila.


Ministarstvo zdravstva u Gazi, gdje je Hamas na vlasti, tvrdi da je više od 9.400 stanovnika Gaze, većinom žena i djece, poginulo u izraelskoj ofenzivi.


Tuerk je rekao da je u svijetu sve veći broj primjera “uznemiravanja, napada i govora mržnje protiv muslimana i židova, pa tako i na skupovima u vezi sa sukobom”.


Visoki povjerenik je ujedno osudio “huškačku i toksičnu retoriku mržnje” kojom se koriste politički čelnici. “Bujica izjava punih mržnje kojima svjedočimo, pa tako i na društvenim mrežama, gnusna je”, ocijenio je.


“Međunarodno pravo je jasno u vezi s tim. Zabranjeno je svako pozivanje na etničku, rasnu ili vjersku mržnju koja bi poticala na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje”, istaknuo je.


Tuerk je ujedno rekao da je zabrinut zbog ograničavanja slobode govora u prilikama sukoba, istaknuvši da su neke zemlje uvelike ograničile pravo na prosvjede, pozivajući se na opasnost za nacionalnu sigurnost i od veličanja terorizma.


“Države moraju jamčiti siguran i prikladan prostor za sudjelovanje i za raspravu”, ocijenio je. “Ne mogu neopravdano ograničavati sudjelovanje, raspravu i kritične komentare o sukobu, ni izražavanje solidarnosti s Izraelcima i s Palestincima”.


“U nekim slučajevima utvrdili smo opća i nerazmjerna ograničenja što se tiče okupljanja, napose kada je riječ o propalestinskim skupovima”, dometnuo je.