Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

eskalacija rata

Izrael pojačava napade, Gaza na rubu katastrofe

Autor: P. N.

31.10.2023. 10:07
Izrael pojačava napade, Gaza na rubu katastrofe

Foto: ReutersHamasovo ministarstvo zdravstva jutros je objavilo kako je broj poginulih u Gazi od početka izraelskih osvetničkih bombardiranja došao do 8.306 ljudi. Među njima je, tvrde, čak 3.457 maloljetnika. U tu brojku uključeno je i 2.136 žena, te 480 starijih osoba, dodaje se u priopćenju. Hamas je priopćio i da izraelska vojska nije uspjela ući u Gazu osim u “nekim pograničnim područjima”, dok humanitarnu situaciju opisuje kao – katastrofalnu.


Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bolnice u Gazi jedva funkcioniraju zbog nestašice struje i zaliha. Još nema isporuke goriva, nužnog za proizvodnju električne energije za bolnice, skloništa, pekare, stanice za pročišćavanje vode te kanalizacijski sustav.


Napadi i dalje ne prestaju, a IDF je jutros objavio da će danas biti pojačani. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu jasno je jučer dao do znanja da Izrael neće pristati na primirje u Gazi. Pritom je povukao paralele sa stajalištem SAD-a nakon napada 11. rujna 2001.
“Želim razjasniti stav Izraela u vezi s prekidom vatre. Baš kao što Sjedinjene Države ne bi pristale na prekid vatre nakon bombardiranja Pearl Harbora ili nakon terorističkih napada 11. rujna.


Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava s Hamasom nakon užasnih napada 7. listopada. Pozivi na prekid vatre ili pozivi Izraelu da se preda Hamasu, da se preda teroristima, da se preda barbarstvu, to se neće dogoditi”, dodao je.


“Biblija kaže da postoji vrijeme za mir, ali ovo je vrijeme za rat. Ostavka? Odbacit ćemo ih na smetlište povijesti. To je moj cilj. To je moja odgovornost”, dodao je.


UN-ov specijalni izvjestitelj za Siriju Geir Pedersen upozorio je na opasnost od eskalacije ratnih zbivanja.


“Prelijevanje rata na Siriju nije samo rizik. Ono je već počelo”, izjavio je Pedersen, spominjući nedavne zračne napade na zračne luke u Alepu i Damasku. Perspektiva potencijalne šire eskalacije je, kako je dodao – zastrašujuća.