ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Rat u Ukrajini

Ukrajinski premijer umirio građane izjavom da su zalihe energenata na odličnoj razini i neće biti problema ovu zimu

Autor: Hina

24.01.2023. 20:26
Ukrajinski premijer umirio građane izjavom da su zalihe energenata na odličnoj razini i neće biti problema ovu zimu

Foto: ReutersUkrajina ima dovoljno zaliha ugljena i plina za ovu zimu unatoč ruskim napadima na njezin energetski sustav, rekao je u utorak premijer Denis Šmihal.


Šmihal je rekao da je stanje u energetskom sektoru teško, ali pod kontrolom nakon višemjesečnih ruskih napada dronovima i projektilima na kritičnu infrastrukturu pri čemu je uništeno oko 40 posto energetskog sustava.


“Za sada su propali svi pokušaji Rusije da baci Ukrajinu u mrak”, rekao je Šmihal na sjednici vlade.
“Imamo dovoljno rezervi za nastavak i završetak sezone grijanja u normalnom režimu. Oko 11 milijardi kubičnih metara plina pohranjeno je u skladištima plina i gotovo 1,2 milijuna tona ugljena je u skladištima”, dodao je.


Unatoč neuobičajeno toplom vremenu u prosincu i siječnju, sve ukrajinske regije suočavaju se s isključenjem električne energije. No operater Ukrenergo rekao je da je proizvodnja energije porasla ovog tjedna.


Šmihal je rekao da je vlada odobrila odluku prema kojoj se državnom naftnom i plinskom monopolu Naftogazu odobrava 189 milijuna eura bespovratnih sredstava od Europske banke za obnovu i razvoj za dodatnu kupnju plina.


Ukrajinski premijer dodao je da Ukrajina nastavlja suradnju s partnerima na ubrzanju popravaka kako bi se obnovili proizvodni i distribucijski objekti, kako bi energetski sustav bio manje centraliziran i kako bi se implementirali novi programi energetske učinkovitosti.