Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Volodmir Zelenskij

Ukrajinski predsjednik poručio kako Ukrajina treba imati čisti put prilikom izvoza hrane

Autor: Hina

21.01.2023. 15:23
Ukrajinski predsjednik poručio kako Ukrajina treba imati čisti put prilikom izvoza hrane

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je pozvao na uklanjanje stalnih zapreka izvozu hrane iz Ukrajine morskim putem u obraćanju konferenciji svjetskih ministara poljoprivrede, a ruska strana odmah je zanijekala odgovornost za zastoj.


„Više od stotinu brodova koji prijevoze hranu čekaju u redu kod Bospora“, rekao je ukrajinski čelnik u subotu u videoporuci međunarodnoj konferenciji ministara poljoprivrede u Berlinu.


„Zašto? Jer im je potrebna inspekcija, a ruski predstavnici ju blokiraju. Brodovi su zadržani tjednima“, dodao je Zelenskij, predviđajući da će to rezultirati rastom cijena hrane.
Za Aziju to donosi veći rizik društvene nestabilnosti, a za države u Africi poput Etiopije i Sudana prazne stolove tisuća obitelji, upozorio je Ukrajinac.


Iako Rusija nastavlja gađati ukrajinsku infrastrukturu, uključujući luke i prometnu logistiku, te voditi brutalne borbe u regijama ključnim za poljoprivredu, “ukrajinski poljoprivrednici i dalje obrađuju polja”, rekao je Zelenskij.


Rusija je u subotu zanijekala blokadu ukrajinskih brodova sa žitom i okrivila Kijev za stvaranje “umjetnog prometnog zastoja”.


“Trenutno su 64 broda usidrena u ukrajinskim lukama i u inspekcijskim zonama. Redoslijed njihove inspekcije određuje ukrajinska strana, ruski predstavnici na to nemaju nikakvog utjecaja”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi.


Ruska mornarica blokirala je ukrajinske crnomorske luke odmah nakon početka rata prošle veljače.


Uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda, prošlog je ljeta dogovoren prekid blokade kako bi se ublažila globalna prehrambena kriza. Međutim, ruski ratni brodovi imaju pravo pregledavati brodski teret, piše agencija dpa.