Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

na zagrebačkom trgu

Ukrajinci i prijatelji Ukrajine pozvali na nastavak pomoći

Autor: Hina

25.02.2023. 16:10
Ukrajinci i prijatelji Ukrajine pozvali na nastavak pomoći

Foto: Marko Lukunić/PIXSELLOkupljeni Ukrajinci i Ukrajinke opremljeni plavo-žutim zastavama i transparentima “BRIŠ iz Ukrajine mali krokodilski psihopat”, “#armUkrainenow”, “Rusija je teroristička država”, pozvali su u subotu na Trgu bana Josipa Jelačića na nastavak pomoći Ukrajini u borbi za njezinu slobodu.


Ukrajinci i Ukrajinke, hrvatski građani i politički dužnosnici okupili su se na glavnom zagrebačkom trgu dan nakon prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu i pozvali na nastavak pomoći ratom razorenoj zemlji.


Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, inicijator današnjeg skupa “Hrvatska za Ukrajinu”, pohvalio je snažan duh Ukrajinaca u proteklih 366 dana i rekao da je vrijeme da se Rusiju “protjera s ukrajinskog teritorija”.
“Neprijatelj, đavao razumije samo jedan jezik i govori samo jednim jezikom – jezikom sile”, naglasio je Kirilič.


Ubijene su tisuće ljudi, milijuni su izbjegli, razorena je infrastruktura i pronalaze se masovne grobnice, a Kirilič je patnju ukrajinskih gradova usporedio s Vukovarom.


“Kad govorim Mariupolj, mislim na Vukovar – grad mučenika. I takvih Vukovara u Ukrajini je više od desetak”, rekao je ukrajinski veleposlanik, a na skupu su mu se pridružili veleposlanici članica EU-a i zemalja prijatelja Ukrajine.


Grad Zagreb bio je suorganizator današnjeg skupa.


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je novinarima da je Zagreb ukrajinskoj djeci “osigurao odgoj i obrazovanje u gradskim vrtićima i školama”, kao i da su “riješili nakon više desetljeća pitanje Ukrajinskog doma i dodijelili im gradski prostor u središtu grada”.


Trogodišnji sin Ukrajinke Yane Palyhe provodi dane u zagrebačkom vrtiću dok se cijela obitelj nada skorom završetku rata. Yana je sa svojim sinom i majkom pobjegla iz ratom razorene zemlje u travnju prošle godine, a njezin suprug i otac ostali su u Ukrajini.


“Jako nam je teško. Svaki dan iščekujemo sms ili bilo kakvu poruku od naše obitelji, da saznamo jesu još živi”, rekla je Yana Hini.


Na skupu je imala kistove i paletu s plavom i žutom bojom i zajedno sa svojim sunarodnjakinjama oslikavala ukrajinsku zastavu na licima okupljenih.


Yana je zahvalna na “dobroti ljudi u Hrvatskoj” pa je odlučila volontirati u udruzi Dobro dobrim. Poručila je da ona i njezina obitelj imaju puno ljubavi za Hrvatsku.


Ukrajina nije sama 


Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik vlade Tomo Medved naglasio je na skupu da Ukrajina može računati na “nastavak naše snažne političke, diplomatske, humanitarne, financijske, ali i vojne pomoći”.


“Razlike u političkim stavovima su znak hrvatske demokracije, ali te razlike nikada ne smiju biti takve da bi bile prepreka da Hrvatska bude na strani slobode”, rekao je novinarima Davor Ivo Stier, član saborskog Odbora za europske poslove, nakon održanog skupa.


Skupu podrške Ukrajini pridružili su se hrvatski eurozastupnici Karlo Ressler i Tonino Picula.


“Obrana Ukrajine je obrana Europske unije. Putin se više boji širenja europske demokracije nego NATO-a. Rusija svoje poraze želi nadoknaditi terorom nad civilnim stanovništvom. Ne smije se dogoditi da Rusija nametne mir kojim bi svoja osvajanja pretvorila u trajan teritorijalni dobitak”, rekao je socijaldemokrat Picula.


“Europa i Hrvatska nastavit će pomagati Ukrajini, a sloboda, mir i istina na kraju moraju pobijediti”, rekao je okupljenima Ressler, eurozastupnik iz redova pučana.