Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

lijevi protiv milanovića

"Ukrajina se bori za slobodu, a Kosovo je neovisna država"

Autor: Hina

31.01.2023. 14:53

Foto: Davor Kovačević/NLPredstavnici lijeve oporbe ogradili su se u utorak od izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića o Ukrajini i Kosovu, naglašavajući potporu Ukrajini kao žrtvi agresije i činjenicu da je Hrvatska priznala neovisnost Kosova, zbog čega su Milanovićeve izjave neprihvatljive.


Mirela Ahmetović (SDP) napominje da nikada neće biti Milanovićeva glasnogovornica niti advokat. „Moje i SDP-ovo mišljenje o Ukrajini je sasvim jasno. A što da komentiram Kosovo, pa Hrvatska je priznala Kosovo 2008. godine i to je za mene završena priča. Mi nemamo potrebu komentirati njegova stajališta”, kazala je.


Žalosno je da je njegov ekspoze onoliko dugačak, s kontroverznim izjavama, koje samo daju razlog ruskim propagandistima da ga koriste za svoju prljavu rabotu, istaknula je. Milanović je sa svojim izjavama privukao više pažnje nego ovo što se događa s HDZ-ovim aferama, dodala je.
„Ljudi, HDZ nas pljačka. Je li vama to jasno? Meni je nevjerojatno da je bitnija izjava bilo koga o bilo čemu u odnosu na ‘pljačketinu’ koja se događa u Hrvatskoj”, poručila je Ahmetović.


Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) istaknuo je da se Ukrajina bori za slobodu i treba joj pomoći, a Kosovo je neovisna država. To je realnost koju trebaju prihvatiti i Beograd i Pantovčak i tu, kaže, priča staje.


Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) naglasila du su izjave Milanovića o Kosovu za njih apsolutno neprihvatljive. Hrvatska je priznala Kosovo, a on je kao premijer bio u posjeti Kosovu, podsjetila je.


„U ovoj situaciji globalne nesigurnosti, koju je prouzročio agresivni rat Rusije na Ukrajinu, a taj rat ima posljedice na cijelu našu regiju, davati izjave koje na bilo koji način donose rizik po mir u regiji nije odgovorno”, ocijenila je.


Apelirala je na sve dužnosnike da, kada daju izjave o pitanju sigurnosti i nepovredivosti granica suverenih država, posebno u našoj regiji, imaju na umu da je apsolutno vanjskopolitički prioritet Hrvatske mir i sigurnost regije.


„Drugi prioritet je priključenje svih tih zemalja Europskoj uniji jer je to naš interes. Dovođenje toga u pitanje nije odgovorna politika”, ustvrdila je Benčić.