Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

RAT U UKRAJINI

Ukrajina: Rusija pojačava topničke i zračne napade na Bahmut

Autor: Hina

18.04.2023. 11:27
Ukrajina: Rusija pojačava topničke i zračne napade na Bahmut

Foto: ReutersRuske snage pojačale su topničke i zračne napade u istočnom ukrajinskom gradu Bahmutu, rekao je u utorak zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga.


Borbe u i oko Bahmuta traju mjesecima te su trenutni epicentar rata u Ukrajini.


„Neprijatelj trenutno pojačava aktivnost teškog topništva i zračnih napada, pretvarajući grad u ruševine”, priopćio je general Oleksandr Sirskij.
On je rekao da Rusija ostaje predana osvajanju Bahmuta „pod svaku cijenu” no da u pokušaju ostvarivanja tog cilja ima značajne gubitke.


Rusija tvrdi da ukrajinske snage također trpe velike gubitke u tom gradu na istoku Ukrajine.


Bahmut je prije rata imao 70 tisuća stanovnika, a danas je glavna meta ruske zimske ofenzive koja nije rezultirala velikim pomacima usprkos intenzivnim napadima pješaštva na razini neviđenoj od Drugog svjetskog rata.


Osvajanje Bahmuta Rusiji bi moglo služiti kao odskočna daska za napredovanje prema dva grada u regiji Donjeck kojima dugo teži: Kramatorsku i Slovjansku.


Šef plaćeničke ruske vojne skupine Wagner, predvodnice pokušaja zauzimanja Bahmuta, ovaj mjesec je rekao da njezini borci kontroliraju više od 80 posto grada.


Ukrajina je to demantirala, kazavši da još uvijek kontrolira značajno veći postotak od 20 grada.


Očekuje se da će ukrajinska vojska u nadolazećim tjednima ili mjesecima pokrenuti protuofenzivu s ciljem ponovnog zauzimanja teritorija pod ruskom kontrolom, piše agencija Reuters.