Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

SASTANAK U JAPANU

Ministri skupine G7 kritizirali rusku “nuklearnu retoriku”

Autor: Hina

18.04.2023. 09:28
Ministri skupine G7 kritizirali rusku “nuklearnu retoriku”

Foto: ReutersMinistri vanjskih poslova skupine sedam najrazvijenijih zemalja (G7) u utorak su osudili nedavne najave Rusije o stacioniranju nuklearnog oružja u Bjelorusiji kao “neprihvatljive” i pozvali Kinu da djeluje kao odgovoran član međunarodne zajednice.


Ministri u priopćenju po završetku trodnevnog sastanka u japanskom ljetovalištu Karuizawa naglašavaju da su ruska vojna intervencija u Ukrajini i strah od sličnih akcija Kine protiv Tajvana bila u središtu pozornosti skupa.


“Ruska neodgovorna nuklearna retorika i njezina prijetnja raspoređivanjem nuklearnog oružja u Bjelorusiji su neprihvatljivi”, poručili su.
Svaka uporaba kemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja od strane Rusije bila bi suočena s teškim posljedicama, kazali su.


Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je mjesec izjavio da će Rusija stacionirati takozvano taktičko nuklearno oružje kraćeg dometa na teritoriju susjedne Bjelorusije. Moskva tvrdi da je na ovaj potez prisiljena zbog širenja NATO saveza prema ruskim granicama.


Ministri vanjskih poslova G7 ponovili su svoj poziv Kini da djeluje kao odgovorna članica međunarodne zajednice, složivši se da su mir i sigurnost u Tajvanskom tjesnacu ključni i usprotivivši se militarizaciji Južnog kineskog mora od strane Pekinga.


Sastanak se održao prije samita lidera G7 u Hirošimi u svibnju. Osim Japana, G7 čine i Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Sjedinjene Države.