Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Neočekivani Putinov potez

Opet je došao na okupirani teritorij Ukrajine, ovaj put u Herson

18.04.2023. 11:02
Opet je došao na okupirani teritorij Ukrajine, ovaj put u Herson

Foto: ReutersRuski predsjednik Vladimir Putin nenajavljeno je i neočekivano opet došao na teritorij Ukrajine. Ovaj je put, prema tvrdnjama svoje službe za odnose s medijima, posjetio sjedište trupa Dnjepar u južnoj ukrajinskoj regiji Herson i sjedište skupine Nacionalne garde Vostok u Luhanskoj narodnoj republici.


“Vladimir Putin je u stožeru grupe trupa Dnjepar u regiji Herson saslušao izvješća zapovjednika Zračno-desantnih snaga, general-pukovnika Mihaila Teplinskog, zapovjednika grupe trupa Dnjepar, general-pukovnika Olega Makareviča i drugih vojnih čelnika”, prenose RIA Novosti.


Navode i kako je Putin zamolio vojne čelnike da kažu svoje mišljenje o situaciji na bojišnici u Hersonu i Zaporižju.
“Ne želim vas odvlačiti od vaših izravnih dužnosti vezanih za zapovijedanje i upravljanje. Tako da mi ovdje radimo. Kratko, ali konkretno. Važno mi je čuti vaše mišljenje kako se situacija razvija, da vas slušam, da razmjenjujem informacije”, rekao je Putin na sastanku.


Ruski čelnik je posjetio je i sjedište Nacionalne garde “Vostok” u Luhanskoj Narodnoj Republici. Ondje je saslušao izvješća general-pukovnika Aleksandra Lapina i drugih visokih časnika o stanju na ovom pravcu.


U oba zapovjedništva Putin je vojnicima čestitao Uskrs i darovao im kopije ikona. U Ukrajinu je Putin stigao helikopterom, a potom se do mjesta sastanaka odvezao automobilom.


Ovo je već drugi put da od početka rata dolazi na okupirani teritorij Ukrajine. Prije toga je u ožujku posjetio okupirani Mariupolj, gdje je s proruskim čelnicima pričao o “obnovi grada”, ali i izveo noćni igrokaz s dolaskom na večeru u kuću jednog od stanovnika.