ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

AKCIJA SPAŠAVANJA

Uhvaćena divlja mačka u Mrzloj Vodici! Ipak se radi o servalu, a dobit će i privremeni smještaj

Autor: Novi list

05.01.2024. 21:09
Uhvaćena divlja mačka u Mrzloj Vodici! Ipak se radi o servalu, a dobit će i privremeni smještaj

Foto: Danijela Mihelčić

Gospodin Paolo otišao u drvarnicu spremiti skale i suočio se sa životinjom koja je prema njemu puhala, frktala… Divlja mačka se vratila. Ubrzo je našao sretno rješenje za sve uključeneSamo dan kasnije nakon naše posjete obitelji Paola i Katarine Schrobogna kojima je mačku napala životinja – jučer nepoznata, pod sumnjom na servala, posjetili smo ih opet. Imali su važnu novost.


Preokret u priči


Naime, preokret se zbio već drugi dan kada je gospodin Paolo otišao u drvarnicu spremiti skale i suočio se sa životinjom koja je prema njemu puhala, frktala…


Brzo je zatvorio ulaz te otkrio da se životinja iz prethodnog dana vratila. Tada je krenula akcija kako to u Hrvatskoj već ide – koga nazvati? Kako reagirati? Životinji su dali i jesti i piti te se ona malo smirila.


Pomoć veterinara iz Zagreba
Poziv za pozivom prema Općini Lokve, veterinarima, zoološkom, uspjelo se doći do nekoga tko će im pomoći… Iz Zagreba je odmah krenuo Branimir Reindl, doktor veterinarske medicine, stručna osoba koja je prije tri godine također bila uključena u akciju spašavanja servala.


Čim je stigao, uz maksimalnu profesionalnost poduzeo je sve da se životinja umiri te bez uspavljivanja zatvori u prigodni kavez, transporter. Sada i službeno znamo da je životinja koja je viđena u zadnje vrijeme na području Gorskog kota i napala mačku bračnoga para – uistinu serval.Smještaj u Ruščici


Branimir Reindl odmah pri zatvaranju servala na sigurno, krenuo je putem Zagreba i Slavonskog broda prema Ruščici te Utočištu za divlje životinje. Ondje će serval biti privremeno smješten u više nego adekvatnim uvjetima. Zasad mu nitko nije nadjenuo ime, a tek treba utvrditi ima li čip, a možda i vlasnika. Nejasno je i kako se zatekao u Gorskom kotaru.


Priča koja je zahvaljujući akterima od Bojana Šurine koji je prvi stavio video zapis životinje na društvene mreže, obitelji Schrobogna te veterinara Branimira Reindla dobila sretan kraj. Nadamo se i nastavku.


Što je serval?


Serval, latinskog naziva Leptailurus serval, divlja je životinja iz porodice mačaka, crvenkastosmeđe dlake s tamnim pjegama. Ova mačka znatno je veća od domaće mačke, tijelo joj u dužinu naraste do jednog metra, a dosegne težinu do 18 kilograma.


Noge su joj, s obzirom na veličinu tijela, dugačke, a posebna su joj karakteristika i neobično dugačke uši. Ovaj stanovnik afričkih savana često boravi u blizini vode, hrani se malim sisavcima, pticama, gmazovima i vodozemcima.