Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

OBJAVLJENI POZIVI

Za programe revitalizacije Gorskog kotara i Dalmatinske zagore više od 17 milijuna eura

Autor: Hina

03.01.2023. 21:09
Za programe revitalizacije Gorskog kotara i Dalmatinske zagore više od 17 milijuna eura

Foto: Sergej Dreschler/NLMinistarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je u utorak dva poziva za programe gospodarske i društvene revitalizacije – Dalmatinske zagore, vrijedan 10,05 milijuna eura i Gorskog kotara, vrijedan 7,1 milijun eura.


Ministarstvo, kao nositelj politike regionalnog razvoja, pokreće programe revitalizacije te dvije regije, u skladu s Prioritetima provedbe politike Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. i Programom Vlade Republike Hrvatske za razdoblje 2020.-2024., ističe se u priopćenjima iz MRRFEU.


Cilj programa je poticanje gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore  i Gorskog kotara kroz ulaganja u infrastrukturne projekte kao preduvjet za razvoj postojeće i nove društvene i poduzetničke infrastrukture te time postizanje održivog gospodarskog razvoja, povećanja atraktivnost prostora, poboljšanje kvalitete života i sprječavanje daljnjeg iseljavanja, dodaje se.
Programi su namijenjeni jedinicama lokalne samouprave s područja tih regija, koje su nositelji prihvatljivih aktivnosti na projektu, a koncipirani su kao odgovor na razvojne prioritete lokalne razine i namijenjeni su projektima koji će imati utjecaj na širu zajednicu.


Pored sredstava iz Europskih fondova, navode iz Ministarstva, potrebno je osigurati i nacionalna sredstva putem kojih bi se potaklo ulaganje u infrastrukturu na ovim područjima, s naglaskom na segmente koji se ne mogu financirati u okviru postojećih programa financiranih sredstvima Europske unije, čime bi se povećala ulaganja u infrastrukturu i ojačala konkurentnost tih dijeloga Hrvatske.


Sredstva za provedbu tih programa osiguravaju se u državnom proračunu i to za Dalmatinsku zagoru u ukupnom iznosu od 10,05 milijuna eura, a za Gorski kotar u visini od 7,1 milijun eura.


Zahtjevi za program revitalizacije Dalmatinske zagore podnose se najkasnije do 30. travnja, a Gorskog kotara do 30. rujna 2023. Prihvatljive aktivnosti su aktivnosti vezane uz izgradnju, nadogradnju, rekonstrukciju, modernizaciju i adaptaciju građevina koje se odnose na gospodarsku, društvenu i komunalnu infrastrukturu.


Vrijednost financiranja Ministarstva po korisniku može iznositi najviše do milijun eura s PDV-om za korisnike koje imaju status potpomognutog područja, odnosno 600.000 eura za korisnike koji nemaju status potpomognutog područja.


Neće se financirati projekt čija je vrijednost manja od 150.000 eura s PDV-om, napominju iz Ministarstva. Udio Ministarstva u financiranju pojedinog projekta iznosi najviše do 80 posto ukupnih prihvatljivih troškova za korisnike koji imaju status potpomognutog područja.