Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

GOSPIĆ

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ višestruko je opravdala svoje ime

Autor: Marin Smolčić

17.12.2023. 11:50
Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ višestruko je opravdala svoje ime

Foto: Marin SmolčićUdruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ broji 26 članova i sa svojim radnim i organizacijskim performansama postali su primjer ustrajnosti, požrtvovnosti, novog organizacijskog pristupa i svakako vrhunac altruizma. Sve ovo na najbolji način djelima pokazuje godina koja je na izmaku. Na čelu udruge je Željka Šikić, učiteljica informatike u OŠ „dr. Jure Turić“, jedna od onih kojoj ništa nije teško i uvijek će naći vremena za neku novu radionicu ili dobro smišljenu akciju. I tako već punih 13 godina.– Samo ove godine održali smo mnoštvo radionica i proveli četiri projekta većeg opsega. Pri tome je svaki projekt bio u znaku određenih aktivnosti. Izdvojit ću projekte u kojima su na radionicama zajedno sudjelovala djeca s teškoćama u razvoju i djeca urednog razvoja. U tom je smislu znatno povećana socijalizacija djece, učile su se neke nove igre, crtalo se i pisalo, a sve ovo bilo je nezamjenjivo korisno za djecu s teškoćama u razvoju. Imali smo i jedan izvrstan projekt preko Ministarstva znanosti i obrazovanja koji je sadržavao brojne radionice u smislu informatike i učenje životnih vještina. Održane su i radionice kinezioloških aktivnosti i motoričkih vještina. Sve ovo događalo se kroz druženje i stjecanje novih znanja. Na području Gospića imamo izvrsne stručnjake koji su nam se pridružili u radu. Naše su potrebe skoro uvijek veće od mogućnosti tih ljudi, ali na sreću uvijek pokrivaju naše potrebe i pomažu nam, ističe Željka.

Pri tome „Pčelice“ redovno potpisuju Ugovore sa stručnim ljudima, osiguravaju im simbolične naknade za rad, dok je korist struke u radu s djecom nemjerljiva. U odnosu na mogućnosti, potrebe takvih angažmana uvijek su veće, ali pri tome gotovo redovno pomažu brojni volonteri. Kao i u ove Adventske dane.


– Ovih dana imali smo izvrsnu pričaonicu tete Verice Rukavine Jurinjak koja nam se pridružila dolaskom iz Zagreba. Teta Verica je djeci vrlo strasno pričala priče, a svojim pristupom zainteresirala sve koji su je slušali. Riječ je o izvrsnoj volonterki za čiji su dolazak u Gospić najzaslužniji mediji kada su objavili poziv volonterima. Pri tome smo bili vođeni idejom da čovjek s odlaskom u mirovinu ne prestaje s radom, već ga može usmjeriti i obogatiti s novim sadržajima. Tako smo se kao Udruga ove godine uključili u program obilježavanja Adventa Grada Gospića upravo s izvrsnom pričaonicom Tete Vere. Pričaonice su izvrsno uspjele jer je ta gospođa uspjela ostvariti inter-aktivni kontakt s djecom i zainteresirati ih za mnoge popularne priče.Najdraži godišnji događaj slijedi nam sutra, 18. siječnja, kada u dvorani Kina „Korzo“ priređujemo pjevački happening pod nazivom „Najljepši glas za Pčelice“. Ove godine prijavilo se 11 mladih talenata. To će ujedno biti prigoda da široj zajednici u kratkim crtama prikažemo aktivnosti koje smo kroz godinu radili. Na toj večeri bit će prikazan i vrlo kratki film koji sublimira naše glavne godišnje aktivnosti. Ipak, središnji događaj bit će naši pjevači osnovno školske dobi koji će, kao i svake godine, pokazati svoj raskošni talent. U pauzama nastupa pjevača vidjet ćemo i naše plesačke talente pa će na taj način to biti jedna raskošna večer za veliku i malu publiku. Sve izvođače uvježbale su naše volonterke, kolegice iz škole. Za vrijeme glasanja publike nastupit će grupa „Tajno ime“ tako da će cijela večer biti atraktivna, s mnogim zanimljivim detaljima. Mame naših članova pripremaju kolače i ta večer bi po mnogim najavama i segmentima trebala biti nezaboravna. „Najljepši glas za Pčelice“ dogodit će se po šesti puta zaredom.Ovaj glazbeni događaj ima veliku popularnost jer je prijašnjih godina publika sjedina po stepenica i izvlačile su se pričuvne stolice kako bi u dvoranu mogli sjesti svi koji su to željeli. Naši sugrađani se ne ljute na nas jer uvijek u prve redove smjestimo našu djecu s teškoćama u razvoju, napominje nam predsjednica Udruge „Pčelice“ Željka Šikić. U riječima zahvale ističe mnoge sugrađane, institucije i sve one koji su znatno pomogli u radu ove Udruge.


– Rezultati su nam zaista uznapredovali i nemoguće je nabrojati sve one koji su nam pružili ruku pomoći. U našem radu ogromnu pomoć dali su nam mediji jer su u javnosti popularizirali naš rad i u praksi pokazali koliko su nezamjenjivi!